07.06.2016 17:05

МОН призна: Матурите са най-слабите досега

Видян 1183 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 10 000 са слабите оценки при матурите след 12-и клас, стана ясно след обявяването на резултатите от изпитите. Двойките по български език и литература са близо 4200, а слабите оценки на втората матура, която е по предмет по избор, са 6502. По данни на МОН това са най-слабите резултати по литература, откакто у нас се провеждат матури. Двойките са близо 9% от всички оценки. Със слаб 2 и на двата изпита са над 2300 дванадесетокласници, а с пълни шестици - едва 86 ученици. От ведомството обаче отчитат скок на зрелостниците с отлични оценки и на двата изпита. Оказва се, че над 5,50 имат близо 4600 младежи. От друга страна, 131 младежи имат 100 точки, а 59 са тези, които са с 0 точки. Освен при българския език спад има и по география и философия. Има напредък обаче в матурите по математика и история.



„Ще направим всичко възможно тази негативна тенденция да се прекърши", зарече се просветният министър Меглена Кунева. Тя коментира, че тези изводи са много важни за учебните планове по литература. По думите й новите учебни програми дават възможност за повече практика и писане на текстове. Тя обеща за следващата година от ведомството да са направили обстоен анализ кои са най-трудните неща за учениците.



Най-добри резултати са показали дванадесетокласниците в София. Отличници по литература се оказват учениците от Немската езикова гимназия Проф. Константин Гълъбов. Втори в класацията по успех се нареждат от Испанската гимназия, следвани от Американския колеж. На четвърто място е 73-то СОУ Владислав Граматик, където преди години кметът на София Йорданка Фандъкова бе директор. В Топ 10 влизат още Първа езикова гимназия във Варна, както и Класическата гимназия в столицата.
Както 19’ вече писа трагични са резултатите и при седмокласниците. Половината от общо 32 000 деца, кандидатствали за профилирани училища, са получили двойки. 16 700 от тях няма да могат да кандидатстват за прием тази година, тъй като са получили или са получили слаба оценка, или не са се явили на втория модул. Така се получава, че 3881 са общо двойките и по двата модула,  като само на първия двойките са 17 893.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а