Свързани новини

02.06.2016 17:40

28% по-ниски пенсии за родените след 1960 г.

Видян 2659 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           Родените след 1 януари 1960 г. ще получават от първия стълб с 28% по-ниска пенсия, тъй като идеята е била с техните 5% в индивидуална партида плюс евентуалното влагане на техните пари чрез капиталовия пазар да се образува втората им пенсия, обясни пред БНТ бившият вицепремиер и финансов министър проф. Христина Вучева.
Очаквало се е тя да надмине тези 28%, които се губят от първия стълб. Капиталов пазар обаче при нас липсва. А и всички наблюдения и анализи сочат, че втората пенсия няма да може да навакса тези 28 процента на фона на икономическата ситуация в последните години.



Друг голям проблем, според Вучева, е че вторият стълб, както първия, също е пожизнен и наследствен – така е записано в закона. Тук финасистката подчерта, че актюерската практика (практиката, която изчислява и оценява зависимостта между продължителност на живота и пенсионното осигуряване), теоретичният и практичният опит са доказали, че пожизнена пенсия е несъвместима с индивидуална партида.



Още в началото през 2000 г., когато е била въведена системата от Световната банка обществото е било подвластно на радостта от наличието на “друга среда, в която можем да мислим за чисто пазарни инструменти”. Затова и вторият стълб е бил заимстван в голяма степен от опита на други, но много малко на брой страни. Тогава основният проблем не е бил обмислен и обсъден достатъчно. Този проблем е, че когато имате индивидуална партида, по нея постъпва част от задължителната вноска за пенсия, за всички хора това са 17.8 процента, които се делят между осигуряващите се и работодателите. От тези 17.8%, поделени в съотношение 60:40 между работодател и работещ, задължително една част (в момента той е 5 %) отиват за втора пенсия на хората, родени след 1 януари 1960 г. Тези хора ще получат основна пенсия (първия стълб), по-ниска от пенсиите на онези, родени преди 1960 г.



Това се дължи на факта, че по-малка част от вноските за пенсия на родените след 1959 г. са отивали в НОИ (а 5 % са отивали в частните фондове). Или основната пенсия на родените преди 1960 г. ще бъде с 28 % по-висока от тази на родените след това, защото цялата сума от тези 17.8% е постъпвала в НОИ. Основната пенсия /първият стълб/ е пожизнена и на едната, и на другата група хора, подчерта Вучева.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв