22.01.2009 14:45

Evening Standart: Брюксел ще спре ли България да тъпче законите на ЕС

Видян 1720 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Адвокати от Лондонското сити се надяват Брюксел да започне съдебна процедура срещу България, която продължава да задушава конкуренцията на юридически услуги – пише Джошуа Роузбърг в “Ивнинг стандарт”, цитиран от БГНЕС. Материалът е илюстриран с нестинарски танц, под който има надпис: Жаравата на директивите: ритуални таньорки – нестинарки – пропъждат злите духове. Българските адвокати правят същото спрямо чуждестранните си колеги.


Адвокатските кантори, сред които DLA Piper, CMS Cameron McKenna (CMcK) и австрийската Wolf Theiss официално внесоха в Европейската комисия жалба против България още през ноември миналата година. Те твърдят, че България нарушава европейските директиви, позволяващи свободна адвокатска практика във всички страни членки на съюза. В България според тях това не се допуска, тъй като българските закони не им позволяват да установят практика под собствените си имена и им налага абсурдни условия като например да държат изпит по българско право.


Макар че все по-малко чужденци желаят да се снабдят с ваканционен имот на Черно море, България и Румъния все още се считат за неизчерпани възможности за чужди инвестиции. Независимо, че двете страни все още не са се отърсили напълно от комунистическото си минало, големите фирми от ЕС настояват, че те идват и ще останат в тези страни.


“Ние имаме ангажимент към България, защото виждаме тук добри възможности” - казва Питър Валерт, партньор в софийския офис на DLA Piper. “И ние сме убедени, че работим според европейските закони”.


Според Валерт не съществуват разпоредби, които да ограничават чуждестранните фирми. “Ние считаме, че както местните, така и международните клиенти трябва да имат свободен избор кого да наемат да защитава интереси им”.


Ричард Клег от Wolf Theiss е съгласен с него, уточнявайки, че страните от Източна Европа вече са въвели и прилагат европейското законодателство. “Словенският върховен съвет уважи миналата седмица жалбата на Wolf Theiss, която настояваше, че европейското законодателство изисква от националната адвокатура да разрешава откриването на локални клонове на европейски юридически фирми” - казва Клег.


“Надявам се, че българската адвокатура ще подкрепи прилагането на европейското законодателство и позитивната роля, която либерализацията на пазара на юридически услуги ще изиграе върху чуждестранните инвестиции в България”.


Малко преди да се присъедини към ЕС България прие закон, който на практика не допуска чуждестранни юристи да практикуват в страната преди 2010 година. Адвокати от други страни на ЕС нямат право да откриват свои клонове в страната и да практикуват под имената на техните фирми.


Вместо това те трябва да се регистрират като обикновени търговски дружества. Но това от своя страна предизвика възражения от българските юридически фирми до Комисията за защита на конкуренцията, че техните конкуренти се опитват да заобикалят местните закони за юридическа практика.


В статия в местната юридическа преса бе публикувана статия, озаглавена “Адвокати на дявола от ЕС”, в която назидателно се твърди, че българските адвокати никога няма да получат разрешение да практикуват във Великобритания, ако не се съобразяват с местните изисквания към тази практика.


През август миналата година КЗК глоби CMcK и DLA Piper съответно с 50 000 и 40 000 лв. (£23 000 и £18,400) за предлагане на адвокатски услуги без да са адвокатски дружества. За да намалят риска за наеманите местни адвокати, DLA Piper предприе стъпка за преструктуриране на офиса си в София.


CMcK отиде още по-далеч. Фирмата вече не е търговско дружество и практикува чрез българска юридическа фирма – макар че имената и на двете стоят едно до друга на входа на кантората.


Някои български фирми предложиха да уредят решението на КЗК срещу CMcK и глобата да бъде отменена, макар че това решение не бе от тяхната компетенция.


“Отхвърлихме офертата” - казва Дейвид Батс, управляващ съдруджник в офиса наCMcK в София. “Ние продължаваме да обжалваме решението. Твърдо сме убедени, че това е опит от страна на местните ферми да бвият клин между чуждестранните фирми” - казва Батс. “Но ние изцяало подкрепяме подадената до Европомисията жалба”.


Въпросът сега е дали Брюксел ще действа? Говорителят на комисаря по вътрешния пазар Чарли Маккриви каза: “Проучването на фактите е във финална фаза, за да установим дали и кога ще започнем процедура против България за нарушаване на разпоредбите от Договора на ЕС”.


Междувременно Пол Марш, президент на Юридическото дружество на Великобритания и Уелс сподели загрижеността си от българските ограничения, които очевидно противоречат на законите на ЕС.


“Надяваме се да постигнем решение с Висшия адвокатски съвет на България” - казва Пол Марш . “което ще позволи на британски юридически съветници и британски юридически фирми да имат конкурентен достъп до българския пазар”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец