Свързани новини

29.05.2016 16:08

Финансовият министър атакува премиера

Видян 3357 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Как се чувствате да бъдете министър на финансите с премиер, който системно говори фактологически неистини?


-          - Ако човек говори фактологически неистини, той търпи критики и трябва да търпи критики. Но общо взето това, което на мен ми прави силно впечатление, че говоренето с фактологически неистини се наложи като модел за правене на политика”...


Отговорът е на финансовия министър на България Владислав Горанов на въпрос на списание Икономист. Досега нито в първия, нито във втория кабинет на ГЕРБ някой от министрите си е позволявал подобна атака към премиера Бойко Борисов, дори след напускането на МС и въпреки вижданията или обидата си – дори Симеон Дянков и Трайчо Трайков.


Въпреки обтекаемостта на ответа на Горанов, той не просто не отрича твърдението в питането на автора на неподписаното интервю, но и подсилва внушението, че шефът му „ТРЯБВА” да търпи критика и неистините са станали „модел за правене на политика”.


„Иначе комуникацията ми с премиера е на ЗАДОВОЛИТЕЛНО ниво”, заключава тирадата си антиБорисов неговият подчинен Горанов, говорещ сякаш му оказва височайше благоволение и всеопрощение.


Интервюто е забележително и с други твърдения на Горанов като например, че след вземането на над 12 млрд. лв. нови дългове за година и половина, държавните заеми всъщност били спаднали.


Въпреки че сега правителството регистрира излишък и то от 2,5 млрд. лв., който даже планира как да изхарчи, Горанов е категоричен, че ще завършим годината на дефицит: „Времената на огромните излишъци (б.р. в икономическата наука е прието да се наричат профицити) отпреди кризата са безвъзвратно зад гърба ни”.


В интервюто Горанов обещава, че няма да вдига данъци, докато има резерви в събираемостта на приходите на хазната. Но и че ще доведе докрай предложената от него реформа, с която на хората ще бъде отнет контрола върху парите им за втора пенсия, които те ще продължат да внасят, но де факто няма да бъдат тяхна собственост, тъй като отпада правото за онаследявавне.


След като признава, че намаляването в двоен размер на бюджета на Комисията на финансов надзор при първото правителство на ГЕРБ, в което той бе зам.-министър на финансите, е било „притискане на база политически симпатии”, довело до оставките на новоизбрания тогава състав, Горанов открито лобира шефът на Българската банка за развитие Билян Балев да стане нов шеф на КФН.


Напомняме, че той четеше пътната обстановка по БНР, а след това имаше поддържаща роля в бизнес предаване на БНТ. За финансовия министър обаче Балев е „добър икономист”. И, вероятно без да иска, потвърждава подозренията, че данъчните проверки у нас биват „наитскащи” и „помагащи” като разказва, че „в момента тече данъчна проверка, ЗА ДА СЕ РАЗСЕЯТ СЪМНЕНИЯТА дали във връзка с излезлите данни за офшорни компании негова собственост, ИМА НЕЩО НЕРЕДНО”.


Напомняме, че световните медийни разкрития Панама пейпърс доказаха, че офшорка на Балев притежава яхта за повече от милион в офшорната зона Монако, където не се плащат никакви данъци. Горанов не отрича информацията, само смята, че такова нещо може да бъде редно.


Интересно е да се отбележи също, че като шеф на Българската банка за развитие Балев кредитира с държавните пари в нея големи частни компании, правещи стотици милиони от правителствени поръчки като продадената тези дни Водстрой.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат