25.05.2016 16:05

Дадохме 1,1 млрд. на американците, другата седмица чакат руснаците

Видян 12131 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България даде НЕЗАКОННО 1,1 млрд.лв. държавна помощ на американските ТЕЦ-ове у нас, единият с офшорна - сиреч неясна собственост, за да ни вдигнат още цената на тока, който ни продават на без друго пъти по-високи цени от родните. И то независимо, че сама пита Брюксел дали това няма да доведе до стотици милиони евро глоба за страната, поради нарушаването на правилата на ЕС, които не допускат подобен произвол. Националната електрическа компания е погасила всичките си задължения към американските централи. Това става ясно от два писмени отговора на министъра на енергетиката Теменужка Петкова до депутат от опозицията.  В периода 26 април-09 май 2016 г. НЕК е изплатил 1 141 560 271, 64 лв. на американските централи, посочва енергийният министър. 1 020 209 823, 75 лв. от сумата е от заем, който Българският енергиен холдинг взе от международен банков консорциум. Останалите средства са от собствени приходи на НЕК. ДКЕВР вече коментира, че това няма да доведе до спад на цените на тока с 10%, както ни увещаваха миналата година при сключването на поредната незаконна сделка с американците министърът на енергетиката и останалите виновници, а напротив - ще вдигне стойността на електричеството още от 1 юли - сиреч, след месец  Важно е да се напомни също, че тогава ни говореха не за 1,1 млрд, а само за 700 млн. задължения. 


“Контур Глобул Марица Изток 3” е получила 280 млн. лв., “Ей и Ес 3С Марица Изток 1” е получила 505 млн. лв., а 356 млн. лв. са платени на “Мини Марица Изток”. Изплатените средства към “Мини Марица Изток” са формирани от задължение на ТЕЦ “Контур Глобул Марица Изток 3” и ТЕЦ “Ей и Ес 3С Марица Изток 1”.Министърът на енергетиката припомня, че изплащането на задълженията на НЕК към американските централи е станало възможно след подписването на споразумение през 2015 г. Споразуменията за изкупуване на електроенергия от американските централи са сключени през 2001 година. Теменужка Петкова уточнява още, че на база изплащането на задълженията, двете централи са поели ангажимент да намалят “цената за разполагаемост” с по 14% и 15% до края на договорите за експлоатация, които за “Ей и Ес 3С Марица Изток 1” приключват през 2024 г., а за “Контур Глобул Марица Изток 1” през 2026 г. Ефектът от намаляването на цените ще е около 900 млн. лв. до края на договорите - т.е. по 90 млн. лв. на година.


Напомняме, че през юни се очаква да излезе официално присъдата на България за прекратяването от кабинета Борисов 1 на проекта АЕЦ Белене през 2012 г. Според информация от международния арбитраж, по това дело България ще плаща най-малко 1 милиард лева, а някои експерти цитират дори суми над 1 млрд.евро с лихвите.


 Напомняме още, че ни плашеха, че самата АЕЦ Белене ще струва 7-8 млрд.лв., а само за 2 месеца - от март до май тази година, България изтегли кредити за 7 млрд. лв., без обаче да построи с тях каквото и да било.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!