Свързани новини

16.05.2016 10:25

Масовият строеж на стадиони предизвика европроверка

Видян 1756 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Безразборното усвояване на пари чрез строежи на спортни обекти в почти обезлюдени села в цялата страна в периода 2007-2013 г. предизвика проверка на Европейската сметна палата. Одитният орган на ЕС контролира как се харчат евросредствата. Инспекторите сами са посочили кои обекти искат да проверят и в момента инспектират селски стадиони и зали, съобщи Би Ти Ви.
Строежът на стадиони се превърна в любимия спорт на село през миналата година, когато масово се усвояваха европари. Със спортни съоръжения се сдобиха обезлюдени села със застаряващо население, както и населени места, които вече си имат такива. Проверка в данните на фонд Земеделие показа, че само през 2013-а  и началото на 2014 г. са били одобрени 93 проекта за спортни съоръжения, на обща стойност над 335,8 млн. лв, предаде Сега.
"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", каза преди дни спортният министър Красен Кралев, за да илюстрира как неефективно се изразходват парите по програмата. Той даде за пример села с по 300-400 души, които имат по-хубави терени от футболните отбори в А група.
Станаха ясни и първите случаи на усвоени пари, без да има завършени обекти. В Шабла например са похарчени 5,5 млн. лв. за построяването на стадион със съмнителни резултати, показа разследване на Би Ти Ви. Според фирми, работили на обекта, схемата е следната: първият изпълнител взема 4,5 млн. лв., но възлага работата на втора фирма срещу 2,3 млн. лв., а тя на свой ред наема трета фирма за 1 млн. лв. Сега на стадиона няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал, изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното.



От Държавен фонд Земеделие опитаха да омаловажат случващото се. „В момента тече регулярният годишен одит, с който всяка година Сертифициращият орган и Европейската сметна палата извършват проверка на разходването на бюджета и спазването на правилата и процедурите на Разплащателната агенция”, посочиха  от фонда пред Медиапул.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще