Свързани новини

16.05.2016 09:33

ГЕРБ изгуби парламентарното си мнозинство

Видян 3141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

           След излизането на АБВ от властта, официалната политическа подкрепа за правителството на Бойко Борисов падна под 120 депутати и изгуби парламентарното си мнозинство. В същото време партията на Първанов направи ясна заявка за нова коалиция с БСП на конгреса вчера. А Патриотичният фронт се закани да напусне властта, ако ветото на президента мине в сряда.



Вярно е, че ГЕРБ има и неофициална  подкрепа от страна на БДЦ, независими депутати, на моменти дори от ДПС и ДОСТ. Но цената на тази помощ не е ясна, нито пък е известна нейната логика и динамика, предаде Медиапул. Остава и въпросителната към кого ще бъдат по-лоялни формации като БДЦ и независимите?



  На конгреса на АБВ депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви: "Ние вярваме, че АБВ има политическия ресурс да приеме адекватни решения в точното време. И можем да работим заедно като политици на диалога и толерантността".  
Формирането на нова коалиция, която да спечели президентските избори. Тази цел постави пред АБВ лидерът Георги Първанов в словото си по време на Втората национална конференция на партията в НДК.



Знаково бе присъствието на форума на представители на ДПС, ВМРО, президентите на двата синдиката КТ Подкрепа и КНСБ, както и почетният председател на Гергьовден Любен Дилов-син. От БСП дойде лидерът на софийската организация Калоян Паргов.



"Основната задача на АБВ ще бъде спечелването на президентския вот. Тръгваме към тези избори срещу модела ГЕРБ", обяви Първанов. По думите му не бива да се допуска един назначен президент да бъде сменен с друг, посочен по същия начин.



" Кабинетът е слаб, но това е само едната страна. Големият проблем е, че не се вижда потенциал", коментира  Първанов. И заяви, че в здравеопазването цари неадекватност, но министърът "нехае и го влече геостратегията “.
Вярвам, че след 8 май диалогът в лявото ще бъде рестартиран”, каза лидерът на АБВ, препращайки към конгреса на БСП и избора на новия лидер Корнелия Нинова.
“Но диалогът в лявото няма да ни отклони от търсенето и реализацията на коалиционна формула в центъра. В днешно време, при толкова много партии, търсенето на по-широка тактическа коалиция е обоснована необходимост”, обясни той.
Първанов постави задачата АБВ да бъде притегателен център за създаване на нов политически съюз, но без амбиция за лидерство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и