04.05.2016 13:08

НС прие програма срещу трафика на хора и закрила на жертвите

Видян 1141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Правителството утвърди Национална програма за 2016 г. за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. Документът се изготвя ежегодно в отговор на нуждите от стратегически политики и оперативни мерки, в зависимост от актуалните тенденции по отношение на това явление и неговото противодействие, съобщиха от правителствената информационна служба.



През 2016 г. са планирани три национални кампании и редица инициативи на регионално ниво. Кампаниите ще бъдат с фокус превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация, информационна кампания по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора, както и кампания за превенция на нови форми на трафик по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Отделено е и специално внимание на информационни дейности сред представители на уязвими ромски общности, както и на развиване на мрежата от доброволци към деветте местни комисии за борба с трафика на хора. За пръв път през тази година за мигрантите от трети страни, пребиваващи в България, са предвидени информационни дейности за превенция на трафика на хора.



В отговор на предизвикателствата, свързани с преминаването на държавните граници на непридружени деца-мигранти, ще бъде приет Координационен механизъм за взаимодействието между институциите и организациите за гарантиране на правата на непридружените деца-чужденци, включително търсещи и получили закрила. Заложено е да се подобри сътрудничеството в рамките на Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на непридружени деца и деца-жертви на трафик, завръщащи се от чужбина.



В програмата се акцентира върху повишаването на капацитета на специалистите и представителите на институциите-членки на Националната комисия и работещи по противодействие на трафика на хора (НКБТХ) и закрила на жертвите. Обръща се внимание основно на мултидисциплинарния поход, както и на обмена на информация и добри практики от страни-членки на Шенгенското пространство, с цел подобряване на идентификацията на жертвите на трафик, ефективно преследване на престъплението и адекватна подкрепа за жертвите.



По отношение на закрилата, възстановяването и реинтеграцията на жертвите на трафик на хора, през 2016 г. към НКБТХ функционират пет услуги за жертви на трафик на хора – центрове за закрила и приюти за временно настаняване на жертви в градовете Варна и Бургас. В Бургас беше разкрита и ще продължи да се развива допълнителна услуга за дългосрочна реинтеграция на жертви на трафик на хора. Предвижда се и развиване на партньорства с релевантни институции и организации за специализирана подкрепа на мъже, жертви на трафик.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате