27.04.2016 15:34

Пращат на съд шеф в ДАНС заради разгласяване на държавна тайна

Видян 1675 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Антикорупционното звено в прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Мирослав М., който е екс шеф на дирекция Финансова сигурност в ДАНС. Мирослав Маринов е припознат за виновен в това, че от септември 2013 г. до началото на октомври 2015 г. е разгласил информация от 11 класифицирани документа, представляваща държавна тайна. Според прокуратурата от това са настъпили особено тежки последици за сигурността на страната. Служителят на ДАНС е предоставил копия от документите на бивш "доброволен" агент на МВР и ДАНС срещу заплащане. Кадърът С.В. е привлечен по делото единствено като свидетел. Той е подпомагал службите от 2006 г ., но никога не е имал разрешение за достъп до класифицирана информация, предаде Мediapool.



През месец март 2015 г., поради загуба на оперативни позиции, агентът е бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС, но не бил лично уведомен. Маринов знаел за това, но в нарушение на служебните си задължения продължил контактите си със С.В. и му възлагал събиране на информация за лица и фирми, за които се извършват проверки. ДАНС-аджията карал подчинения си да внушава на шефовете на дружествата, че трябва сами да предложат ''помощ за службата'' под формата на ежемесечни парични суми, за да нямат проблеми със силовата институция. Мирослав уверявал сътрудника си, че средствата ще бъдат ползвани за гориво и консумативи на ДАНС.



Мирослав Маринов е бил зад решетките до 21 април, но поради влошено здравословно състояние е пуснат под домашен арест.  За престъплението се предвижда затвор от 5 до 15 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион