21.04.2016 17:35

Забравиха Клисура като участник в Априлското въстание

Видян 1490 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     В жесток конфуз изпадна Военната академия Георги С. Раковски в София след издънка с бунтовното градче Клисура. В община Карлово пратили официално писмо от организаторите от БАН и Общобългарския комитет Васил Левски, в което канили представители на селищата, активни участници в Априлската епопея, да занесат пръст от родните си места, за да ги положат на официалната алея на академията.



Събитието се проведе във Военната академия в столицата в сряда. Кметът на Клисура Генка Тодорова с радост се озовала на поканата. Тя обаче буквално онемяла, когато домакин на събитието й обяснил, че на Клисура не е отредено място и няма къде да се постави кутийката с пръст от подбалканското градче. Предвидени били само Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца.



„Възмутена съм от дъното на душата си от пренебрежителното отношение към Клисура, този емблематичен за свободата на България град. Искам да припомня, че Клисура е първа по пепелища и втора по дадени жертви по време на въстанието срещу турците. Искам да припомня, че тук е извършила героичния си подвиг Цана Козинарова, която, за да не бъде поругана и да не попадне жива в ръцете на турците, се е хвърлила с четирите си сеца в кладенеца.



Тук Боримечката е пукнал черешовото топче и е дал начало на въстанието, от тук е родом високообразования за онова време Никола Караджов, който е бил секретар на Събора в Оборище. Клисура трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, а не да я пренебрегват", изля гнева си кметицата на бунтовното градче.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля