Свързани новини

18.04.2016 15:00

Дянков: Липсва икономическа политика, трупат се ненужни заеми

Видян 3882 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Вземат се ненужни заеми. Продължаваме да сме сред страните в ЕС с нисък дълг към БВП, но нека пак да видим относителното изменение, а не абсолютните стойности. За три години дългът се удвои. Данните на Евростат показват, че България е единствената източноевропейска държава, където дългът през 2015 г. се увеличава спрямо годините на кризата. В Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия относителното ниво на дълга или намалява, или в най-лошия случай се задържа на нивата от 2012 г. Разбира се, трябва да отчетем ефекта от фалита на КТБ върху нарастването на дълга, но по-особеният момент, който не е еднократен, е свързан с политиката на публичните разходи.

Получава се така, че България задлъжнява при недостатъчно висок растеж. За това обаче няма как да виним финансовото министерство. Причините са две: липсата на по-сериозни реформи и липсата на икономическа политика. В кабинета Борисов -1 икономическата и финансовата политика можеше да се определи като „да минем през кризата без срив на публичните финанси и банковата система”. И това беше постигнато. Сега тази политика може да се определи като „усвояване на европейски фондове и повече разходи за социално спокойствие”. Което явно не е достатъчно. След 3 – 4 години лихвите отново ще се вдигнат и тогава значителна част от публичните финанси ще трябва да отива за погасяване на дълг”, заявява в интервю за Икономист вицепремиерът и финансов министър в първия кабинет на Борисов – Симеон Дянков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак