Свързани новини

13.04.2016 16:47

Дефицитът в НОИ стигна до 60%

Видян 2125 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         „Оставих НОИ с дефицит от 8 процента, стигна до 60%, а сега тенденцията била малко надолу, но си остава много над 50 на сто”, разказа с тъга по повод 20-годишнината на Националния осигурителен институт бившия социален министър Лидия Шулева. Тя обясни причината: „Когато Бисмарк прави класическата система, отношението на пенсионери към работещи е 1:5 или 1:6. Ние бяхме паднали под 1:1, а сега са горе-долу изравнени. Това означава запазване на висок процент на ДДС, за да има пари за пенсии, понеже ДДС пълни хазната”.



Към мнението на Шулева се присъедини бившият социален министър Иван Нейков: „Основната причина е, че освен вдигането на минималната работна заплата, нищо не правим по политиката за заетостта и доходите. Това означава, че ще трябва да бъдат увеличени процентите на осигуровките към първия и втория пенсионен стълб – солидарния и задължителния капиталов”.
Нейков е категоричен: „Имаме деформиране на логиката на социалното осигуряване, защото от бюджета на НОИ, който мина 10 милиарда лева, 60% идват от бюджета – от данъците, а не от осигуровки”. Пред България он еър експертът направи прогнозата, че нормални пенсии в България няма как да има в следващите поне 20 години.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв