24.03.2016 15:20

БНБ ще коли и ще беси в частните банки

Видян 2187 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    БНБ вече ще може да уволнява изпълнителните директори, членове на управителни и надзорни съвети на търговските банки, предвиждат промени в законите за платежните услуги и за кредитните институции.


Ако те бъдат приети, всесилен става заместник-гуверньорът на БНБ с ресор Банков надзор Димитър Костов. Именно той ще притежава цялата власт на управляващите частните банки, а не само контрола върху действията им, както беше досега. „банковият главнокомандващ”, в какъвто той се превръща, ще има и властта да сменя одиторите им, при „притеснения” за качеството на извършваната от тях услуга. В правото категория „притеснения” досега не съществува поради нейния обтекаем характер.


Разбира се, за упражняването на тази суперсила законопроектите предвиждат като причина „притеснения” за: „заобикаляне на закона чрез подставени лица, пране на пари, неизпълнение на писмени ангажименти към БНБ, оповестяване на непълна или неточна информация и др”.


Положителна промяна, която се предвижда в законопроектите е отпадането на глобите за разпространяване на информация, която "уронва доброто име и доверието в банките". БНБ занапред няма да има правомощието да налага подобни санкции. Промяната се прави по предложение на централната банка, която смята, че текстът е "в противоречие с мандата на БНБ и основните принципи за упражняване на ефективен банков надзор”. Досега предвидените санкции бяха от 2000 до 200 000 лв., но никога не са прилагани. Още повече, банките, както всяко друго юридическо или физическо лице, което се чувства засегнато от медийна публикация, винаги са могли и ще могат да си търсят правата при "уронване на доброто име" по стандартния исков ред пред гражданския съд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец