Свързани новини

20.01.2009 09:30

Разкриха зависимост между цените на петрола и недвижимостта

Видян 1533 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Анализаторите разкриха зависимостта между цените на петрола и недвижимостта. При цена на барела около 40 долара, към която се ориентират в момента руските власти, московските апартаменти трябва да струват между 2100-2400 долара за квадратен метър, пише „Ведомости“, цитиран от НГНЕС.


Специалистите от одиторската и консултантска компания „Бейкър Тили русаудит“ са кръстили своето изследване „Барел, долар и квадратен метър: свързани с една верига“. Анализаторите са съпоставили промяната на цените на петрола и на недвижимостта /московските апартаменти и търговска недвижимост, индивидуалните строежи върху земята в Подмосковието/ от 2000г. до юли 2008 г. и са установили връзката между тях. „Петролът за руската икономика – основна измервателна единица, затова в своите оценки ние сме изхождали от нея. Когато сравнихме първите данни открихме зависимост – решихме да я изследваме по-подробно“, разказва авторът на изследването Юрий Деребян. По думите му, зависимостта се е оказала много ясна: коефициентът на корелация – 0,85-0,9. При това жилищата реагират на увеличаването на цената на петрола с 1,5-2 пъти по-голям ръст, терените отдалечени до 15 км от московското околовръстно шосе – с 1,35 пъти, 15-30 км – с 1,9 пъти, 30-50 км – с 3,2 пъти. Цените на офисите и търговската недвижимост на практика повтарят динамиката на цените на петрола. В момента петролът е поевтинял, трябва да поевтинее и недвижимостта, убедени са авторите на изследването. Съществено са се съкратили обемите на парични средства и броят на купувачите на пазара, а предлагането за пръв път от много години е надхвърлило търсенето, напомнят те. „Наличието на свободни пари в нашата все още суровинна държава е в пряка зависимост от цените на петрола...Докато в страната не се появят излишни пари, цените на недвижимостта ще намаляват“, се казва в доклада. Така, при средна годишна цена на Urals от 40 долара за барел квадратният метър московско жилище ще струва около 2100-2400 долара /в момента, по данни на портала IRN.ru, средно 5186 долара/, московските офиси клас А – 5000 долара за квадратен метър, клас Б – 3100 долара, търговската недвижимост в центъра на Москва – 3600 долара, на периферията – 1600 долара, складовете в Московска област – 700-1000 долара. За момента има огромни различия в прогнозите за цената на петрола. Петролът поскъпваше от 2001 г. Цикълът на ръст бе прекъснат през миналата година, когато от максималната стойност през юли /147,27 долара за барел WTI/ до декември петролът поевтиня почти четири пъти. Вчера Urals струваше 39,24 долара за барел. През тази година цената на WTI може да се понижи и до 25 долара за барел, но средната годишна все пак ще бъде два пъти по-висока, прогнозираха през декември анализаторите на „Мерил Линч“. Руската икономика е зависима от петрола и пазарът на недвижимост също, заяви анализаторът Генадий Стерник. Още един фактор влияещ върху цените е изтичането на капитал, смята той. Стерник прогнозира, че през лятото недвижимостта ще поевтинее в долари с 40-45% спрямо октомври миналата година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв