Свързани новини

11.03.2016 09:43

Емине Ердоган: Харемите са "училище", което подготвя жените за живота

Видян 2177 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Първата дама на Турция нарече харемите на османските султани "училище", което подготвя жените за живота, предаде Евронюз като се позова на местни медии. Според Емине Ердоган те са били образователни институции за членове на османската династия.

   Султаните, които управлявали империята в продължение на шест века, имали харем в двореца Топкапъ в Истанбул, който бил превърнат в музей след раждането на турската република през 1923 година. Харемите са имали строги правила за набирането и обучението на куртизанките. Всяка жена получавала образование в дисциплина, която й се отдавала - например калиграфия, декоративни изкуства, музика или чужди езици - и най-способните от тях имали възможност да се издигнат и да упражняват огромно влияние над султанския двор.
 
   Коментарите на Емине Ердоган обаче бяха подложени на критики в социалните медии, само ден след като съпругът й отбеляза Международния ден на жените като каза, че според него "една жена е преди всичко майка" - думи, предизвикали улични протести в Истанбул. Семейство Ердоган често говори за своята привързаност към ценностите на Османската империя. Критици обвиняват президента, съпругата му и консервативното правителство, че се опитват да наложат строг ислям и ограничаване правата на жените. В миналото Реджеп Таип Ердоган е отправял призив към турските жени да имат поне три деца.


 Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден