Свързани новини

29.02.2016 10:32

Палестинският президент прати екип да разследва убийството в София

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Президентът на Палестина Махмуд Абас прати спец. екип да разследва убийството на застреляния в София Омар Зайед. Чуждестранната комисия ще работи с български експерти, за да бъде установено, кой стои зад покушението на 52-годишния Зайед.
Както е известно, мъжът бе намерен в двора на палестинското посолство в петък.
Народният фронт за освобождение на Палестина (НФОП) разпространи изявление, в което обвини израелската служба за външно разузнаване и специални операции на Мосад, че е довела до убийството на 52-годишния Зайед. Според палестинската марксистка революционна групировка мъжът, който е бил неин член, е бил застрелян в главата.



   Омар Зайед живее в България от началото на 90-те г. Той беше обявен за общодържавно издирване, след като не бе открит на адреса си в страната. В средата на декември м.г. Израел отправи искане към родните власти да предадат Зайед за доизлежаване на присъда доживотен затвор. На младини мъжът бил един от лидерите на Народния фронт за освобождение на Палестина. Обвинен е от Израел за убийството на еврейски студент и попада в затвора. Оттам успява да избяга и идва в България. През 2012 г. Зайед получава статут на постоянно пребиваващ в страната ни.



   По данни мъжът се е преместил в палестинското посолство, докато неговите адвокати водят битка срещу искането на евреите да бъде екстрадиран.
В коментар за случая президентът Махмуд Абас се въздръжда да посочи кой стои зад смъртта на Зайед.
Междувременно стана ясно, че братът на Омар Зайед-Ахмед и трети палестинец, също осъдени на доживотен затвор за убийството на евейския студент са били освободени през 2011 г. в съответствие със сделката за размяна на затворници за израелския войник Гилад Шалит, държан за заложник от Хамас в продължение на 5 г. Убийството става часове след посещението на българския премиер в Израел и Палестина.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

телец