Свързани новини

29.02.2016 09:42

Москов врътва милиони с пръстовите отпечатъци

Видян 2542 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Защо Петър Москов остана министър, след като ДСБ мина в опозиция? Каквото и да ни говорят става дума за пари. Ето за какви. Във всички болници, клиники, бивши поликлиники – сега ДКЦ, кабинети на GP-та и аптеки ще трябва да има електронни четци на пръстови отпечатъци. По последни данни здравната каса, цитирани от КлубZ, НЗОК работи с 365 болници, 3615 индивидуални и още 239 групови практики на лични лекари, както и с 3194 аптеки или общо около 8000 места за задължително слагане на въпросните четци. Но всички те едва ли ще се справят само с по едно устройство. В големите болници устройства ще трябва да има във всяка клиника и всяко отделение, а в някои - и по няколко. На всяка каса на аптека също ще се налага отделен четец да „приема” клиента, защото не е ясно как ще тече търговията само с 1.



  Отделен въпрос са цените на устройствата. Първоначалните „сметки” на министър Москов стигаха до скромните 30-40 евро (60-80 лв.). След това постепенно се увеличиха почти двойно до 70-80 евро (150-160 лв.). Накрая се оказа и какви са истинските цени. Консорциум Стемо Гама Консулт дава 286.80 лв. с ДДС, докато  Контракс - 228 лева – това са съответно 150 и 120 евро или 4 – 5 пъти над обещаното от Москов. Именно това, а не цената на самата поръчка е определящото за наддаването между двете фирми коя да грабне договора за четците. Защото, който го вземе, ще продава устройствата. Иначе консорциум Стемо Гама Консулт обещава да изработи и внедри необходимия софтуер срещу 477 000 лв. с ДДС, а техническото му изпълнение е оценено с 65 от общо 100 възможни точки според параметрите на обществената поръчка. За сравнение конкурентът му Контракс предлага далеч по-ниската цена от 109 000 лв. с ДДС, но взема едва 35 точки за техническото изпълнение. Тъй като цената не е водещ фактор при избора на изпълнител, победителят почти сигурно ще е Консорциум Стемо Гама Консулт, разузнава КлубZ.
Това е поредният опорочен търг в краткия министерски мандат на Москов, както ще прочетете на 19min.bg с други примери. Дано да е и последният!






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични