25.02.2016 15:56

Режат наполовина бюджета за нови български филми

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният филмов център (НФЦ) реши да отреже наполовина финансирането на нови филми, кандидатстващи за подкрепа през 2016 г., предаде filmneweurope.com. Като основна причина за това е посочено, че по този начин одобрените по-рано проекти ще изостанат. Годишният бюджет на центъра е 13,2 млн. лв., като 10 560 000 лв. са предвидени за нови филми тази година. Само че едва 4 895 000 лв. от тази сума ще бъде използвана за нови ленти. Останалата част от парите ще отиде за финансирането на вече започнали проекти.



Според правилника на НФЦ, две са стъпките, при които един филм може да получи финансиране. Първата е да бъде одобрен от комисията на Центъра, а втората, когато има 100% финансиране на място. Изпълнителният директор Камен Балкански обявява само един конкурс за документален и анимационен филм, като отменя втория, който трябваше да бъде за копродукции.
Според Закона за филмовата индустрия конкурсите трябва да бъдат четири, а в случай, че са два финансирането ще бъде намалено съответно със 145 000 лв. и 150 000 лв. По думите на Балкански, Центърът в момента изпитва сериозни финансови затруднения и затова бюджетът им трябва да бъде намален. Той допълни, че са предложили промени към Закона за филмовата индустрия, които биха улеснили процеса на създаване на филми.



 За пръв път НФЦ въвежда два конкурса за игрални филми. Първият от тях ще бъде с бюджет над 600 000 лв., а вторият – за проекти с по-нисък от тази сума бюджет. Общата сума за първия формат ще бъде 2 350 000 лв., а за втория - 500 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.