Свързани новини

25.02.2016 10:10

Чао на Шенген за 2 години, обсъждат в ЕС

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана. По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген. Българската позиция ще представи вицепремиерът Румяна Бъчварова, предаде БНР.


Възможните последици от прилагането на чл.26 от Кодекса на Шенгенските граници за първи път официално е в дневния ред на вътрешните министри. Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС. За да се стигне до там, първо Еврокомисията трябва да прецени дали Атина до април е взела препоръчаните мерки за спиране потока от нелегално идващи хора през морето и след това до месец май да направи предложение до Съвета по правосъдие и вътрешни работи. Въвеждането на контрол в свободното пространство Шенген би донесло загуби от 3 милиарда евро, по разчети на Европейската комисия. Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци. Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.


Съветът ще гласува и част от текстовете по регламента за създаването на единна агенция на ЕС за охрана на морските и сухопътните външни граници. Група страни-членки, сред които и България обаче, имат резерви по предлаганите широки правомощия на ръководството на новата европейска структура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион