Свързани новини

18.02.2016 16:07

4 болници засъдиха Пиреос България за рекет

Видян 2164 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Защо Банка Пиреос България има рекордна загуба от 134,5 млн. лв.за миналата година (КТБ затвори при минус 66 млн.)? Заради казуси като този, който разказва адвокат Ивайло Боев, пък и е много актуален баш в деня на вота на недоверие за здравеопазването: „Известен фармацевтичен производител е сключил договор за кредит с Банка Пиреос България. Четири болници са сключили общ договор за инвестиционен кредит също с Банка Пиреос България. В двата договора са уговорени размера на лихвения процент и компонентите, които го формират. На 4.08.2009 г. петимата кредитополучатели са получили писма от банката, с които ги уведомява, че „поради настъпване на обстоятелствата, предвидени в общите й условия” едностранно увеличава месечната лихва по кредитите (б.р. тези условия са в рязко противоречие със задължителната за България ДИРЕКТИВА 93/13/ЕИО от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори).



Парадоксалното е, че в текста, на който се позовава банката са посочени 8 отделни хипотези, сред които „промяна на приложимия към договора пазарен индекс, промени в условията на националния и международните кредитни и финансови пазари, премахване на валутния борд, обезценка на лева, деноминация на лева и др”. Част от посочените осем причини обаче взаимно се изключват. В Общите условия банката е предвидила следната възможност:„ако кредитополучателят не е съгласен с едностранното увеличение на лихвата по кредита му, може в едноседмичен срок да погаси кредита си” (още едно нагло погазване на правилата на ЕС). В двата случая, за които говорим обаче става дума за обща кредитна експозиция от над 6,5 млн. евро. Тази сума, разбира се, е непосилна за почти всяка българска фирма, а отделно не е редно в морален аспект. Изходът е само един - рефинансиране на кредита и точно това беше направено в тези два случая. Но, докато това се организира и се случи, в продължение на повече от година от датата на получаване на писмата за едностранно увеличение на лихвите до датата на завеждане на исковите молби в деловодството на Софийския градски съд, банката удържа лихва в увеличен размер. Петте дружества обаче имаха смелостта да започнат дела срещу банка Пиреос за връщане на разликата между размера на лихвата по договорите за кредит преди и след увеличението, заедно с лихвата върху тази сума. Претендираната сума общо от четирите болници беше над 300 000 лв., а от фармацевтичния производител над 100 000 лв”.
Следва



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!