Свързани новини

08.02.2016 09:40

Над 550 млн. дефицит в общинските бюджети при непуснати еврофондове

Видян 2857 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   Противно на закона за местното самоуправление и принципа Европа на регионите, държавата ще вкарва общини във финансов борд, защото не могат да се справят с бюджетите си. Над 550 милиона са официално признатите им дефицити. Именно това и налага вдигането на данъците, таксите, цените на билетите.



Към тези неблагополучия трябва да се прибави и рекордният спад в общинските бюджети тази година поради неотворените 3-а година от новия програмен период еврофондове. В четвъртък Европейската комисия официално предупреди България, че заради изоставането, икономическият й ръст тази година ще падне на 1,5% от 2,2% за миналата година. 1,5% е 3 пъти по-малко от прогнозата на премиера за ръст и два пъти по-малко от тази на правителството.
Какво сочат конкретните числа? Спадът в бюджета на София без еврофондове по възловите програми е 20% или 300 млн. лв., в Бургас е 30% спрямо миналогодишния бюджет или близо 100 млн. лв. и т.н.



Общо в България над милиард са загубите на общините от липсата на активна работа на правителството и най-вече на министрите на регионалното развитие, транспорта, околната среда и земеделието, където са и най-големите европейски програми, неработещи в 3-ата година от новия период (2014-2020). Официалната статистика, едва ли случайно, мълчи по въпроса.
Сигурно е крайно време да се осъзнае, че Министерството на регионалното развитие се нарича така, защото трябва да се занимава  с тази тема, а не само с разпределение между олигарсите за поръчки на магистрали, които, апропо, вече изграждаме със собствени средства от националния бюджет. Последният европроект, който се издъни със страшна сила беше отвореният преди месец и пропаднал преди дни път Монтана – Враца. Ясен показател как харчим европарите, също като вълнистата магистрала Струма в новите й участъци, истинско море от асфалт, също като последните лотове от Тракия, както и кърпената седмици след откриването магистрала Марица – всичките финансирани от ЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец