Свързани новини

16.01.2009 14:02

Първанов: "Очаквам референдум за блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй"

Видян 1789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Аз разбрах за затварянето на глава енергетика от българското правителство в кабинета на тогавашният председател на ЕС Романо Проди, докато го убеждавах, да удължим живота на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй".Това каза днес президентът Георги Първанов след лекция проведена в НДК по въпросите за националната сигурност на страната ни, предаде БГНЕС.


Според него вината е в тези, които през 1997 -98 г. са свързали съдбата на членството на България с бъдещето на двата реактора. По думите му всяка една организация включително и НАТО могат, да дадат своя принос за развитието на диалога между Русия и Украйна. За спирането на газа държавният глава е научил бързо от енергийния министър за проблема и веднага се е свързал с украинският президент Виктор Юшченко, с молба, макар и с ограничени количества, незабавно да бъде възстановено газоподаването в страната. Тогава президентът е имал предвид 6 млн.т. на ден, затова не е можело да има технически проблеми поради факта, че в транзитните тръби все още е имало остатъчни количества. След окончателното затваряне на кранчето, Юшченко сам е предложил, да подават за България 2 млн. куб.м на ден. Първанов каза още, че все пак има солидарност, Гърция и Турция също са предложили помощ. „На базата на трите разговора с Украйна и тези с други държавни глави се засилват впечатленията ми, че става дума за геостратегически план. Никой не може да ме убеди, че няма как да се договорят количествата газ оперативно необходими в тръбите.“ Според Първанов настоящата ситуация е показала ясно важността от КСНС(Консултативен съвет за национална сигурност), когато има спешна нужда от неговото събиране, като той може да обсъжда стратегически проблеми.
Според Първанов стабилната избирателна система е от малкото начини да бъде реабилитирана българската политика. Ако не бъде застъпен мажоритарният елемент на тези избори, това може да стане по време на самите избори и да се проведе референдум, на който хората да решат, как да бъдат проведени по следващи избори. Първанов очаква и референдум за блокове 3и 4 на АЕЦ „Козлодуй“ през юли.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион

Един ден, в който ще гледате философски на живота

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще