Свързани новини

22.01.2016 13:56

Въздухът в София е опасно мръсен

Видян 3474 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       През последните два дни въздухът, който дишат софиянци е силно запрашен и опасен за здравето. Това показват актуалните данни за замърсяване на въздуха с вредни вещества в столицата за сряда и четвъртък (20 и 21 януари 2016 г.), публикувани на сайта на Столична община. Данните постъпват в реално време в Националната база данни и са предварителни, се уточнява в бюлетина на общината.


За сряда и четвъртък превишаването на допустимите норми (50 µg/m3) на замърсяване с опасните за здравето фини прахови частици (ФПЧ10) е много сериозно. Обичайните причини за това са емисиите от битовото отопление (най-вече с въглища-ниско качество и отпадъци), промишлеността и автомобилите. Тези фини частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт. особено уязвими са малките деца, подрастващите и възрастните хора.


Не са предвидени обаче мерки за предупреждение на населението при подобни високи концентрации на фини прахови частици, посочват от от Изпълнителната агенция за околна среда  пред "Дневник". Така много столичани дори не подозират за опасно високите нива на замърсяването в снежните дни днес и вчера, липсва и обичайният за зимните дни в София смог. Предупреждение се прави само в случаите, когато има превишение на алармените прагове на серен диоксид, азотен диоксид и озон, както изисква нормативната уредба на страната и на ЕС.


От пет до над осем пъти стигат и превишенията в различни части на града, където са налични измервателни станции. През тези два дни като правило във всички регистрирани нива на замърсяване, най-високите концентрации на ФПЧ10 са отчетени в по-късните часове на вечерта (на 20), както и през нощта срещу 21-ви .


В "Красно село" и "Дружба" станциите са измерили 8 пъти превишения над допустимото за последните два дни, в "Младост" замърсяването с прах стига до шест пъти над допустимото, а в "Надежда" то е пет пъти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец