20.01.2016 16:44

ПФ: БНТ и БНР – само на български език

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Патриотичният фронт внесе законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията. Той цели да приведе разпоредбите на Закона за радиото и телевизията в съответствие с чл. 3 и чл.36 от Конституцията.


В мотивите е записано, че „с посочените конституционни норми се регламентира, че официалният език в републиката е българският и изучаването и ползването му е право и задължение на българските граждани.”


Депутатите предлагат да бъде заличено, че програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин.


Подобни са и причините за второто предлагано изменение в чл. 49, ал.1, установяваща задължението на БНР и БНТ да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.


 „Ние смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в републиката – български”, аргументира се председателят на ПФ Валери Симеонов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв