16.01.2009 09:23

Добавките към храните убиват

Видян 3042 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Добавките, които се слагат към повечето храни предизвикват здравословни проблеми като астматичен пристъп, силно понижаване на кръвното налягане, главоболие, хронично възпаление на кожата и др. Понякога обаче изходът от прекомерната употреба на хранителните подобрители може да бъде и фатален, предупреждават специалистите. Такъв риск например съществува при използването на консерванта Е320 ВНА, който е особено използван в храни, богати на мазнини, в бонбоните и месото. Международната агенция за изследвания на рака счита, че ВНА вероятно е карциногенен за хората, а освен това образувал съединения, които предизвикват мутации в ДНК.


„Особено трябва да се внимава с подсладителя Е951, известен и като Аспартам“, предупреди пред 19` Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите у нас. Добавката била широко използвана в напитки, сладки, снаксове, алкохол, десерти и диетични храни. При разпадането си в организма обаче се преобразувала в аминокиселината фениланин, който криел рискове за хора с нестабилно кръвно налягане. Някои учени твърдят, че фениланинът натрупва токсини в мозъчните клетки и по тази причина можел да предизвика главоболие и умствени увреждания. Именно поради тази причина производителите на безалкохолни напитки били задължени да посочват в етикетите наличието на въпросния подсладител. Подобно на задължените на кутиите с цигари да се изписва, че пушенето убива.


Въпреки че имат разрешение за употреба на територията на ЕС, някои от хранителните добавки са забранени в САЩ и Япония, каза Кърлев. Проучване на 19` установи, че такъв е случаят с консерванта Е226, който представлява калциев сулфит. Той придава пресен вид на продуктите. У нас е широко разпространен в сандвичите и бисквитите, а също и в зеленчуковите и плодовите пюрета, с които се хранят бебета. Консервантът обаче е забранен в Щатите, защото крие рискове за дихателни проблеми, ниско кръвно налягане и алергии.


Никак не е безобиден и подсладителят Е954, по-известен като захарин. Учените са категорични, че прекомерната му употреба може да има канцерогенен ефект върху организма и да се окаже фатална за приемащия го. Особено внимателни с него трябва да са диабетноболните и спазващите диети. Павел Кърлев препоръчва захаринът винаги да се употребява в комбинация с друг подсладител и да не се прекалява с него. Той съветва потребителите да се вглеждат винаги в етикетите на хранителните продукти, за да избягват онези съставки, които крият рискове за здравето им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на