Свързани новини

18.01.2016 14:47

Шпигел: Чао на Шенген и еврото

Видян 2069 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Сегашната година може да се окаже една от най-важните за съдбата на Евросъюза, а и перспективата за канцлера Ангела Меркел не е най-розова, пише авторитетното дясно списание Der Spiegel. Германия и Меркел с сблъскват с най-голямото предизвикателство след разпадането на Източния блок. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обърна внимание, че към дългия списък от нерешени проблеми се добавят и нови и предупреди за „криза в доверието” на Европа. Отношенията вътре в ЕС все по-силно се изострят заради притока на бежанци.



Страни като Франция и Италия дават да се разбере, че миграционната криза е проблем преди всичко на Берлин. Вицеканцлерът Зигмар Габриел не изключва, че Германия трябва сама да се справя с „гостите на Меркел”.
В германското правителство цари „по-скоро униние, отколкото оптимизъм”. Има опасения, че по-нататъшния приток от бежанци ще доведе до възстановяване на постоянния контрол над границите в ЕС. Ако в най-близко време не бъде осигурен надежден контрол над външните рубежи на обединението, „шлагбаумите” (бариерите) като домино ще паднат навсякъде – от юга до севера.
Както пише Der Spiegel, в този случай ще се наложи да погребем шенгенската система. Според Юнкер без Шенгенска зона няма никакъв смисъл обръщението на еврото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще