04.01.2016 14:44

2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през 2016 г.

Видян 1281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че и тази година осигуровките не се повишават като размер, работещите и бизнесът ще понесат по-голяма осигурителна тежест заради рекордното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Социалните осигуровки остават 17.8%, като 9.9% плаща работодателят, а 7.9% - служителят.


 


Увеличението на минималната заплата с 40 лв. до 420 лв. обаче води до рекорден ръст на минималните осигурителни прагове със средно 8.6%. Това засяга сектори, в които работят близо 2 млн. българи, а НОИ очаква допълнително 80 млн. лв. от осигуровки.


Така, въпреки че осигуровките не се увеличават през 2016 г., заетите ще плащат повече за социални вноски. Минималният осигурителен доход не може да е по-нисък от 420 лв. По данни на Националната агенция по приходите към края на годината 52 хил. българи са се осигурявали на 380 лв., което означава, че техните осигуровки ще се увеличат с 11%, пише "Сега".


"Ръстът на минималните прагове ще засегне всички осигурени лица, за които се прилага минималният осигурителен доход, защото освен договорените увеличения в 48 икономически дейности имаше и административно увеличение. Към момента става дума за 1.958 млн. лица. Общият брой на осигурените е малко над 2.7 млн. души, който включва осигурените в публичния сектор и самоосигуряващите се лица. Там, където административното увеличение от 7.5% не достигна минималната заплата, праговете бяха приведени към нея, затова общото увеличение е 8.6%", обясни пред "Сега" управителят на НОИ Бисер Петков.


Запазват се нивата на минималните доходи за самоосигуряващите се, като най-ниският остава 420 лв. Не се променя и максималният осигурителен доход от 2600 лв. Заради запазването на максималния осигурителен доход остава и таванът на пенсиите от 910 лв.


НОИ очаква близо 5 млрд. лв. от осигуровки. Размерът на обезщетенията не се променя. Сумата за отглеждане на дете през втората година от майчинството остава 340 лв., а минималното обезщетение за безработица - 7.20 лв. на ден.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни