Свързани новини

17.12.2015 16:19

Плащаме ДДС, ако ползваме служебните GSM-и и коли за лични нужди

Видян 1651 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Фирмите ще плащат ДДС върху активи, ако започнат да ги ползват и за лични нужди, пише Сега. Данъкът ще важи независимо от стойността и вида на стоката и услугата, т.е. ще се събира и за най-тривиални вещи като мобилна и офис техника. Това става ясно от публикуван за обществено обсъждане правилник за прилагането на закона за ДДС. От документа и прегледа на окончателно одобрения вариант на закона става ясно, че данъкът не е отменен, а от него е отпаднала само подаването на декларации пред НАП за точно определени активи.


   Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета. От февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС. В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим данък ще бъдат въведени специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват сумите, който са начислили за лично ползване на вещи. След шумен скандал, че прагът от 700 лв. е прекалено нисък и ще удари фирмите при тривиални покупки, МинФин преработи текстовете и предложи специалният ред за деклариране пред НАП да важи само за автомобили с над 5 места на сума над 5000 лв. и за недвижими имоти по методика, определена от ведомството. "От текстовете, които са приети на практика излиза, че данъкът ще бъде начисляван за абсолютно всички фирмени покупки, независимо от вида и стойността им", коментира счетоводният експерт Катя Крънчева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

дева