17.12.2015 15:50

Присаждат кожа на куче в клиниката на фондация Четири лапи и Общината

Видян 3207 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Уникална манипулация за присаждане на кожа на куче ще бъде извършена утре в клиниката на фондация „Четири лапи“ в столичния кв. Банкя, реализирана със съдействието на 19'. Екип от специалисти по обработване на рани пристига от Виена, за да помогне на тригодишния Джони, който е изгубил голям участък от кожа на гърба си вследствие на сбиване с друго куче. Манипулацията ще бъде извършена с ново за страната ни оборудване, което ще бъде докарано от Австрия от представители на фирмата производител Acelity. Джони ще бъде първият пациент в България, който ще бъде подложен на новия метод на присаждане на епидермис с „Целутом“.



     Бездомното куче Джони попада под грижите на „Четири лапи“ в края на м. октомври, когато е докаран в клиниката в Банкя с огромна разкъсна рана на врата и лявото рамо. Участък от около 200 кв. см. кожа липсва, вероятно в резултат от сбиване с друго куче. При подобен род наранявания възстановяването е изключително бавно и болезнено – превръзките трябва да бъдат подменяни ежедневно и раната се затваря бавно. Оперативното лечение по класическата технология с присаждане на здрава кожа от друг участък от тялото също крие своите рискове. Случаят на Джони е представен пред известния виенски специалист по обработка на трудно зарастващи рани Дитер Понвайзер и предизвиква интереса му.
Понвайзер е първият терапевт в Европа, който прилага системата за извличане на епидермис при обработка на рани. Тя представлява „изсмукване“ на епидермални клетки от здрав участък чрез налягане и температура и присаждането им в гранулационната тъкан на раната чрез автоматизирано устройство наречено „Целутом“. Основните предимства на този метод на присаждане са липсата на болка и нараняване на здравия участък, от който се извлича епидермиса, възможността да бъде извършен извън болнични заведения и бързият период на възстановяване. Манипулацията при хора не изисква анестезия, но от съображения за сигурност и за да бъде намален стресът за Джони, той ще бъде поставен под пълна упойка от ветеринарните лекари на „Четири лапи“.


 


Процедурата ще започне около 13 ч. и ще отнеме около 2 часа поради голямата площ на участъка, върху който трябва да бъде трансплантиран епидермис. Очакванията са до десет дни раната на Джони да заздравее, след което от „Четири лапи“ ще търсят осиновители на малкия пациент.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв