16.12.2015 14:12

Боядисани мандарини от Гърция блокират дишането

Видян 1350 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Боядисани мандарини, внос от Гърция, могат да доведат до задушаване и подуване. За това алармираха разтревожени граждани, закупили случайно оцветените плодове. „Цялото ми лице се беше подуло! Беше истински ад. Явно тази година използват по-силни бои върху мандарините, защото досега не съм имала подобни проблеми”, сподели 29-годишната Силвия Петкова, цитирана от България днес.
Софиянката е закупила плодовете от известна верига магазини, без изобщо да подозира за опасността и изяла няколко плода, без да ги измие. На следващата сутрин младата жена изпаднала в шок от вида на лицето си.
Това не е единственият случай. Масово и в страната има сигнали, че повечето от продаваните в търговската мрежа мандарини буквално цапат ръцете и не са истински узрели.



  Въпреки че според Агенцията за безопасност на храните оцветителят върху плодовете е безвреден, според специалистите това не е точно така. „Химикалите, с които пръскат мандарините, представляват Е-та, които са безвредни. При по-чувствителни хора могат да предизвикват кожна алергия или дихателни проблеми”, коментира от своя страна специалистът по хранене проф. Донка Байкова.
По думите й децата са най-застрашени, защото са в доста рискова група. Добавките могат да ги ударят в централната нервна система, ставайки по-агресивни и или трудно ще могат да заспят вечер. Същото важи и за боледуващите, чиято имунна система особено в зимния сезон е отслабена.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на