12.12.2015 11:50

Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова са Политиците на 2015 г.

Видян 3031 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова си поделиха приза Политик на 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио. Радиото обявява Политик на годината за 20-а година. През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици и то две жени - едната като световен политик от България, а другата като политик в България. Ирина Бокова беше избрана за Политик на 2015 г. заради ролята й начело на ЮНЕСКО, която отбеляза през 2015 г. 70 години от създаването си.


 


Бокова ръководи ЮНЕСКО втори мандат и е кандидатурата на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН), чийто избор ще бъде през 2016 г. През пролетта на 2015 г. тя имаше активна роля за приемането на Резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН за опазване на културното наследство на Ирак и Сирия, подкрепена от Съединените американски щати и Русия, въпреки разногласията им по редица международни въпроси. Бокова организира среща на върха в ЮНЕСКО за прилагането на резолюцията. Тя зае категорична позиция срещу незаконната търговия с културни предмети и най-вече с откраднати антики, с чиято продажба се финансират терористични дейности. През лятото на 2015 г. Бокова посети Мали, за да отбележи възстановяването с помощта на ЮНЕСКО на мавзолеите в Тимбукту, разрушени от джихадисти по време на окупацията на северната част на страната през 2012-2013 г. През март в столицата на Ирак Багдад Бокова стартира проект за опазване на колекциите на иракските музеи и застрашеното културно-историческо наследство, както и за кампания в социалните мрежи, наречена #Unite4Heritage ("Единни за културно-историческото наследство").


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.