Свързани новини

30.11.2015 11:29

ЕС обеща на Турция €3 млрд., но не получи гаранции, че миграцията ще намалее

Видян 2745 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Турция обеща от юни догодина да приема обратно всички нелегални мигранти, дошли от нейна територия в ЕС. В замяна европейските лидери се ангажираха да премахнат Шенгенските визи за турски граждани в края на 2016-а година, съобщи БНР. На срещата на върха в Брюксел премиерът Ахмед Давудоглу обеща турската брегова охрана да пази морската граница с Гърция и да се бори с трафикантите на хора за спиране потока от бежанци към Европа.


Правителството на Турция се съгласи с Плана за действие, изготвен от европейците. Той предвижда мерки за задържане сирийските бежанци на турска земя, тяхната регистрация и интеграция.


Освен охрана на бреговете, откъдето тръгват лодките с мигранти за гръцките острови, Анкара трябва да засили контрола по сухопътната си граница с Гърция и България. Всеки месец посланиците от ЕС ще получават доклади за прилагането на мерките и дали потокът от мигранти намалява.


"Бих искал да ви кажа, че мигрантите ще намалеят, но не мога. Защото никой не знае какво ще се случи в Сирия. Мога да ви уверя, че Турция ще изпълни всички свои обещания в плана за действие. Той ще доведе до повече законна миграция към ЕС, вместо сегашната нелегална имиграция", заяви турският премиер Амед Давудоглу.


За подобряване условията на бежанците в Турция ЕС ще задели 3 милиарда евро. Кой колко пари ще даде за този фонд, тази вечер не стана ясно.


"Нито сме предупредени, нито ни е казано колко. Аз дадох 50 хиляди евро. Като казах дадох, имам предвид България, тези 50 хиляди евро от милиард и 800 евро, които в Малта гласувахме за Африка. Огромна сума за нас, но мисля, че достатъчно и осезателно подпомогнахме тези милиард и 800", отговори премиерът Бойко Борисов на въпроса за българската вноска.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни