Свързани новини

19.11.2015 10:52

Асад: Западът е отговорен за раждането на Ислямска държава

Видян 1144 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сирийският президент Башар ал Асад заяви в сряда, че не неговата опустошена от войната страна е "черноземът" на групировката Ислямска държава. Той обвини Запада, че е отговорен за раждането на джихадистката организация, съобщава АФП.

"Мога да ви кажа, че Даеш (съкращението от арабски на Ислямска държава) не разполага с естествен инкубатор, със социален инкубатор вътре в Сирия", заяви Башар ал Асад в интервю за италианската национална телевизия Rai.

Той подчерта факта, че джихадистите, обучени в Сирия, за да извършат атентати в Париж и на други места, са способни на това, благодарение на "подкрепата на турците, саудитците и катарците, и, разбира се, на западната политика, която подкрепяше терористите по различни начини".

Ислямска държава не тръгна от Сирия. Тя започна в Ирак и преди това в Афганистан", каза Башар ал Асад.  Бившият британски премиер Тони Блеър също твърди, че "войната в Ирак допринесе за създаването на Ислямска държава.


Асад бе категоричен, че да се поставят времеви рамки на политическия процес обаче е несериозно преди разбиването на терористите. "Няма червени линии, които не могат да бъдат пресечени по пътя към президентските избори в Сирия. Условие за организирането на такива избори е съгласието между всички сирийци", той.


Това е първият официален коментар на Асад по отношение на плана на световните и регионалните сили, оповестен в събота във Виена миналата събота.

Планът на така наречената "Група за подкрепа на Сирия", в която влизат САЩ, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Иран, предвижда установяване на примирие между правителството и бунтовниците и започване на преговори помежду им най-късно от 1 януари, които трябва да доведат до избори най-късно след 18 месеца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на