12.11.2015 17:03

БЛС иска лекарите в ТЕЛК да не се наказват

Видян 1250 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Българският лекарски съюз поиска текстовете, с които се дава право на НОИ да санкционира лекарите, работещи в ТЕЛК, да отпаднат. В своя декларация от съсловната организация подчертават, че медицинската експертиза е една специфична и лична преценка на всеки лекар. Подобни санкции обаче от една страна щели да породят страх у медиците да вземат експертни решения, а от друга - да доведат до масово напускане от структурите на ТЕЛК, както вече се случва в Пловдив.



     Според заместник-председателя на съюза д-р Галинка Павлова санкция може да налага управителят, работодателят на лечебното заведение и то да търси ограничена имуществена отговорност. „В противен случай сега действащото законодателство поставя всеки един лекар да бъде нарочен за престъпник, тъй като няма ясни критерии по отношение на размера на определените проценти за различните заболявания", допълни Павлова.
Спорните правила, които медиците искат да отпаднат, са регламентирани в Кодекса за социално осигуряване. От организацията обаче смятат, че преди санкциите в системата на ТЕЛК има много нерешени проблеми. Сред тях са липсата на кадри, ниското заплащане, застаряването на персонала.
От Лекарския съюз съобщиха още, че е възможно да прибегнат и до протестни действия ако законовите текстове, които изваждат съсловната организация от преговорите за парите за здраве, бъдат приети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.