02.11.2015 15:00

Сърбия печели от мигрантите

Видян 1867 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Докато все повече мигранти преминават през територията на Сърбия, предприемчивите местни жители се насочват към лагерите и им предлагат своите услуги срещу определено възнаграждение, съобщава БГНЕС. Транспортирането на мигранти – най-бързо развиващият се бизнес на Балканите. Местните жители, например Лиридон Бизали, стоят около мигрантския лагер в Прешево и продават билети до Хърватия за 35 евро. Самият Бизали печели като барман по-малко от 8 евро на ден, а от продажбата на билети – 50-70 евро дневно. Жест на солидарност Въпреки високия си доход, Бизали не се гордее с работата си. Той често организира безплатни превози за мигранти, които не могат да си позволят да си купят билети. „Самият аз съм бежанец, затова разбирам всичко. Тези автобусни пътувания трябва да са безплатни. Европа дава пари на Сърбия за мигрантите, но нашето правителство не им дава нищо“. Всеки ден в лагера в Прешево пристигат от 7 до 10 000 мигранти.

В супермаркетите и ресторантите, намиращи се наблизо, не могат да се оплачат от липсата на клиентела. За да удовлетворят повишеното търсене, тези заведения сега работят по-дълго, а цените в тях поскъпнаха двойно, а понякога и тройно. „Никога не съм виждал в Сърбия толкова скъп хамбургер“, отбелязва Бизали.  Оказвайки се на ново място, първото нещо, което мигрантите търсят е СИМ-карта, за да се свържат с приятели и роднини. Край лагера могат да бъдат купени не само предплатени карти, но коли за хората, които не могат продължително време да вървят пешком. Обувки и чорапи са сред най-търсени от мигрантите.


 Заради приближаващата зима и честите проливни дъждове, много от мигрантите са с изтъркани обувки. Местните виждат в това допълнителна възможност за печалба, предлагайки чорапи и обувки.  Страните, през които минава маршрутът на мигрантите, трябва да регистрират новопристигналите. Понякога за регистрация се образуват гигантски опашки. Доброволецът Даниела Габриел разказва, че някои шофьори на автобуси събират регистрационните документи на пътниците, отправящи се за Хърватия, след което ги продават на хората, на които не им се стои на опашка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и