Свързани новини

16.10.2015 10:37

САЩ разследвали болницата в Кундуз дни преди удара

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американските сили за специални операции са събирали информация за болница в афганистанската провинция Кундуз дни преди тя да бъде унищожена от военен удар на САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от Mediapool.bg.


Смятало се е, че болницата се използва от пакистански шпиони за координиране на дейността на талибаните. Не е ясно обаче дали командирите, разпоредили удара срещу болницата на 3 октомври, при който загинаха най-малко 22 пациенти и служители на болницата, са знаели че мястото наистина е болница, или дали са знаели, че е възможно то да е център на вражеска дейност. Пентагонът заяви първоначално, че ударът е имал за цел да защити войници на САЩ, участващи в престрелка.


Силите за специални операции са събрали досие, включващо карти, на които болницата е оградена с кръг. Има и данни, че разузнавателните служби са се опитвали да открият пакистанския шпионин, съобщава бивш служител на разузнаването. Събраните данни са сочели, че болницата се използва като команден и контролен център от талибаните и може да съдържа тежки оръжия.


След нападението някои анализатори от САЩ са сметнали, че ударът е оправдан, съобщава бившият служител на разузнаването. Според тях пакистанският шпионин, работил за националното си разузнаване, е бил убит.


"Лекари без граница" съобщиха, че американски танк е прегазил вчера през затворените врати на болницата. Той е водел съвместен американско-афганистански екип за разследване на трагедията на 3 октомври, нарушавайки споразумението между разследващите и хуманитарната организация, че "Лекари без граница" ще бъде уведомявана за всяка стъпка от процедурата, включваща техен персонал или техни обекти. Необявеното влизане е разрушило собственост, унищожило е потенциални улики и е причинило страх, се казва в изявлението на хуманитарната организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд