Свързани новини

16.10.2015 10:10

ЕС и Турция с план за действие по бежанската криза

Видян 1447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Срещата на върха на лидерите на страните-членки на ЕС в четвъртък беше доминирана от конфликта в Сирия и неговите глобални последици – най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война, съобщава Фокус. Лидерите на ЕС одобриха план за действие за Турция с цел спиране на потока от мигранти в замяна на отстъпки от Брюксел, включително и олекотяване на визовия режим за пътуване на турски граждани в ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС се е споразумял да ускори работата по облекчаване на визовия достъп за Турция, но също така подчерта, че блокът няма да се прави компромиси със стандартите си.

„Искам да изразя оптимизъм, тъй като ние взехме важни решения относно защитата на външните граници на ЕС. Одобрихме съвместен план за действие с Турция“, каза той.
Чехия ще подкрепи създаването на гранична служба на Европейския съюз, каза пред репортери министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка. „Идеята за създаване на граничния служба, която ще помогне да се гарантира защитата на външните граници на ЕС и на държавите-членки, е уместно“, каза той.



Срещата на върха увеличи пълномощията на Европейската агенция Frontex да връща мигранти в родината им. „Ние решихме да засилим мандата на агенция Frontex. През следващите месеци тя ще се развие в по-функционална структура. Нашата цел е да дадем на Frontex правомощия да връщат нелегални имигранти“, добави Туск.
Страните от ЕС обмислят предоставянето на финансова помощ за Турция в размер на 3 милиарда евро, за да могат властите да удържат мигрантите на своята територия и да предотвратят притока на бежанци в Европа, гласи изявление на германския канцлер Ангела Меркел.
Премиерът на България Бойко Борисов напусна срещата на върха на ЕС, заради престрелка на границата с Турция, каза пред журналисти източник от Европейския съвет. При опит на голяма група бежанци да влязат в България през границата с Турция беше застрелян афганистански мигрант.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното