14.10.2015 16:15

СУ пред съд, заради дълг от 14 млн. към НАП

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският университет Св. Климент Охридски дължи на държавата данъци и лихви в размер на 14 млн. лв. Задълженията са натрупани в периода 2007-2012 г. В същото време университетът е удържал данъци от заплатите на преподавателите. Това показва проверка на Агенция Държавна финансовата инспекция. Инспекторите са установили и липсващи държавни поръчки и прекалено високи разходи, предава бТВ.


От ръководството на СУ, Министерството на финансите и Националната агенция по приходите отказват всякакъв коментар.


Според министъра на образованието Тодор Танев дълговете на Софийския се дължат не на отказ от страна на академичното ръководство да плаща данъци, а заради намаляващата всяка година държавна субсидия за ВУЗ-а.


От доклада на финансовата инспекция обаче става ясно, че за 2013 г. година ВУЗ-ът дал 630 000 лв. на фирма за ваучери за храна за служителите, без да е възложил обществена поръчка. Образователният министър заяви, че липсата на обществена поръчка е незаконно действие.


Пак през 2013 г. университетът платил близо 320 000 лв. и на фирма за стационарни телефони, което отново е станало без конкурс. На въпроса дали това не е източване на средства, Тодор Танев отговори, че такова нещо няма. Той препрати заинтересованите да търсят отговор като се върнат 10 години назад." Питайте министрите преди нас в последните 10 години, които забраниха извънбюджетните сметки, доходите на университета, каквито имаше предвидени извън университета, а самият бюджет го отрязаха, които служеха на съвсем други неща - някои частни университети да тръгнат нагоре".


В края на 2014 г. Министерският съвет дава допълнителни 3 млн.лв. за оборудване на лаборатория за обучение на студентите от Медицинския факултет. Подписан е договор с конкретна фирма от Австрия, който задължава СУ да плати целевите средства на фирмата. Тези 3 млн. лв. обаче не са преведени, показва още проверката.


По данни те са отишли за заплати, за което обаче финансовата инспекция не открива доказателства.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп