14.10.2015 14:01

Китарович: Трябва да се грижим първо за собствената си младеж

Видян 1027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Сегашната мигрантска вълна ще намалее през зимата, само и единственото поради студовете, съобщава БГНЕС. Ние обаче сме изправени пред дълготрайна криза. Върховният комисариат за бежанците към ООН преценява, че на различни места в света има около 60 милиона мигранти. Това предупреждение отправи хърватският президент Колинда Грабар-Китарович по повод бежанската криза, която обхвана страната. За по-малко от месец в Хърватия са пристигнали над 170 000 души от съседна Сърбия. "Част от тях са военни бежанци или бягащи от военни конфликти, но има и икономически мигранти. Само в Северната Африка и Близкия изток има няколко милиона души. В Турция например има два милиона, които са готови да потеглят основно към Европа", казва тя и подчертава: “Разбира се, че всеки има право на по-добър живот, но нито Хърватия, нито ЕС могат да погълнат цялата световна бедност”.


 


"В някои държава мигрантите ще бъдат използвани като работна ръка, но Хърватия се намира в такава ситуация, че тя трябва да се погрижи за собствената си младеж за намирането на работа за нея, но и за онези 17 на сто, които са безработни. Ние трябва да търсим начини за откриване на нови работни места, да нахраним децата, които са гладни в училищата, да положим грижи за пенсионерите", каза още хърватският държавен глава пред вестник "Ютарни лист". "При пътуванията си в страната разбрах, че мнозинството от хората у нас живее трудно. И нашите хора имат право на по-добър живот, както и мигрантите. Тази криза обаче трябва да погледнем от различни ъгли, преди всичко от хуманитарния аспект. Когато виждате тези хора в дъжда, минават хиляди километри в търсенето на по-добър живот.....Този проблем обаче трябва да се разглежда и от икономическа, социална и обществена гледна точка", подчертава Китарович и пита: "От къде ще намерим средства, за да се погрижим за мигрантите? Една част от разходите ще бъде покрита от ЕС, но останалата част ще трябва да я платим самите ние. И поради тази причина не искам мигрантската криза да бъде развлекателна част при дебатите, тя е проблем, който трябва да се реши отговорно, заедно със съседните държави, с ЕС, но и на световно ниво". "САЩ, ООН и останалите ще трябва да поемат своята отговорност. Но, ние в Хърватия по време на тази предизборна кампания /за парламентарните избори, бел.ред./ трябва да се съсредоточим върху това, как ще изградим живота в нашата страна", казва още Колинда Грабар-Китарович.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния