12.10.2015 16:22

Калфин: Реформаторите пренебрегват диалога в коалицията

Видян 2783 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Докато съм министър в това правителство винаги ще си задавам въпроса защо съм министър. Докато имам отговор ще работя, ако нямам ще ми намалее ентусиазмът.” Така вицепремиерът Ивайло Калфин интерпретира ключовият въпрос „Защо?”, изписан на гърба на клубната фланелка на предаването „Беновска пита”.
В рамките на интервюто си с Илиана Беновска Калфин заяви, че не би могъл да се прави с осъществената пенсионна реформа без помощта на колегите си в правителството и партиите в парламента. „Не трябва да има самоцелно състезание кой е по-по-най-реформатор. Кабинетът се създаде трудно, за да реши проблеми, които се трупат от години,” заяви Калфин.
В коментар за настоящата управляваща коалиция, Ивайло Калфин заяви, че най-важен е вътрешният диалог, който лидерите на Реформаторския блок Радан Кънев и Меглена Кунева не винаги търсят.  „Последните присветвания на напрежение в парламента показват, че няма диалог в коалицията. Когато правиш закон срещу корупцията трябва да поканиш всички да го обсъдят,” заяви Калфин по отношение на антикорупционния закон на Кунева, който не бе приет от депутатите в парламента и предизвика скандали в коалицията.
Калфин още заяви, че лично той е против анонимните сигнали и едноличния антикорупционен орган, които законът предвиждаше. „Много е важно човек да застава с името си зад твърденията си, а няма как само един човек да определя дали сигналите са „основателни предположения”, каквито овалчести определения имаше в законопроекта. В едно демократично общество институциите трябва да се контролират взаимно. Не може да са еднолични. Нека седнат експерти и представители на различните партии и да изчистят текстовете. Заедно с това е нужно да се провери и защо настоящите антикорупционни институции не работят,” заяви Калфин. Той се изказа против и копирането на европейски институции като Европейската служба за борба с измамите „ОЛАФ”, като припомни, че работата на органа е обект на доста институционални спорове в Съюза.  



Калфин коментира пространно и работата си в ресора социална политика. „Доволен съм. Предизвикателствата пред мен бяха пенсионните промени, които се случиха, промените в детските помощи, които доведоха до по-отговорно родитество, и младежката безработица, за която взимаме мерки и също намалява,” обобщи Калфин.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се