30.09.2015 10:49

Съдиите избират своя представител в Конституционния съд

Видян 1150 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На Общо събрание днес съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд трябва да изберат своя представител за член на Конституционния съд, предаде БГНЕС.

През октомври ще се извърши ротацията на четирима от конституционните съдии - двама определени от квотата на президента и по един от квотата на парламента и на съдебната власт. Според принципно решение, в сила от близо десет години, съдиите от двете върховни съдилища редуват своите представители, които биват излъчвани за членове на КС. В настоящата ситуация ред е на представител от ВКС. В края на миналата седмица се е провело неформално запитване между съдиите от ВКС, което е посочило като безспорен фаворит за поста - Таня Райковска, заместник-председател на Върховния съд и ръководител на Търговската колегия. Миналата година Райковска бе кандидат за председател на ВКС, но не успя да събере нужните 2/3 гласове от членовете на Висшия съдебен съвет. Вторият кандидат - съдията от ВКС и председател на Съюза на съдиите в България Борислав Белазелков е получил с 14 гласа по-малко от Райковска. В надпреварата са участвали още три върховни съдии. Изненадващо в гласуването не се е включила друг от заместник-председателите на ВКС - съдия Павлина Панова, която е председател на Наказателната колегия на съда.
Панова на два пъти се кандидатираше за председател на Върховния съд, но ВСС така и не я избра. Не е изключено обаче да се стигне и до първо изключение на негласното споразумение между съдиите от ВКС и ВАС. Голяма е вероятността за представител на съдебната власт да бъде излъчен съдия Боян Магдалинчев, който е заместник-председател на Върховния административен съд. Константин Пенчев е издигнат от ГЕРБ и подкрепен от РБ.


  В петък в Народното събрание депутатите от Правната комисия ще изслушат и двамата кандидати за конституционен съдия от парламентарната квота. Първият кандидат е Константин Пенчев, който преди да стане омбудсман беше председател на ВАС. Неговата кандидатура бе издигната от ГЕРБ и се подкрепя от Реформаторския блок. Вторият кандидат е Михаил Кожарев, който е член на настоящия състав на Висшия съдебен съвет. Кандидатурата му е издигната от Патриотичния фронт. Държавния глава Росен Плевнелиев предложи за членове на КС - бившият премиер Филип Димитров и проф. Мариана Карагьозова - Финкова, преподавател по Конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а