Свързани новини

27.09.2015 15:09

11,4 млн. загуба за мола на Роско и Прокопиев

Видян 9247 пъти | Коментари 0
Гласували 8 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

100% от оборота е загуба! Може ли да съществува такава фирма? Може, ако е молът на Росен Плевнелиев и Иво Прокопиев. Според международно изследване на Кушман и Уейкфийлд  за 2014 г. при 11 815 000 лв. оборот България мол, наричан от нас Тъжният мол, е реализирал загуба от 11 397 000 лв. Това го прави най-губещият в София и в цяла България. 

Интересно е кой плаща сметката и още по-интересно е кой покрива многомилионните борчове към Уникредит Булбанк? А също: как банката търпи финансовите резултати? Особено при сравнението, че с по-малък оборот – 11 113 000 лв., София аутлет център например прави 4 471 000 лв. печалба или 40% рентабилност. Значи проблемът не е в бранша...

Напомняме, че Мол България беше открит лично от президента. Той не го е правил за друг търговски център и има защо. Големите пари в банковата сметка на бившия бизнесмен идват от продажбата на Бизнеспарк София, поет за менажиране от Лендмарк. А чий проект е Тъжният България мол? Ами на Лендмарк, разбира се. Въпросната компания е притежание на Алфа дивелъмпъмнтс. След това холдингът е преименуван на Лендмарк холдингс, четем в сайта на фирмата. Неин оперативен шеф е директорът и на т.нар. в сайта „компания – майка” Алфа Финанс Холдинг. Тя пък е собственост на Иво Прокопиев, както четем на нейната официална страница в интернет, а иначе отдавна си знаем.

 Прокопиев се прочу с бягство в Сингапур след натрупването на стотици милиони кредити на компаниите му (сам призна по телевизията за 300 000 000 лв.), голям портфейл от тях – към Уникредит. Той е председател на УС и главен изп. директор на  Алфа финанс холдинг.  Той е също съсобственик  на Икономедиа АД, която издава деловия всекидневник с ксероксен тираж Капитал дейли, седмичника с около 2000 бройки Капитал и сайта Дневник.бг.


А ние се връщаме на моловете, за да кажем, че има и рентабилни между тях. Сердика – проект на професионалистите в бранша – немците ЕСЕ реализира печалба 3 007 000 лв. при оборот от 29 552 000 лв. С 10% възвръщаемост инвестицията е с класически бизнес резултати. 

Най-оборотен от моловете в София и в цяла България обаче е The Mall на Цариградско шосе с 31,884 милиона приходи, но с 4,4 млн. лв. загуба. Той изпреварва с мъничко по оборот Парадайз с неговите приходи от 31,873 млн. лв.

Първият търговски дом от типа „мол”, който отвори в столицата е Сити Център София. Неговата финансова картинка в момента обаче е безрадостна. Той е изкарал 7,4 млн., а е изгубил 8,3 млн. лв. 

Отвореният дни след него, също през пролетта преди 10 години, Мол ъф София е доста по-добра инвестиция. Приходите му са 20,7 млн. лв., а печалбата е 2,2 млн. 

Гръцкият София Ринг Мол е в много тежко положение. За 2 месеца работа през 2014г., има приходи от 2,36 млн. ( средно 2 пъти по-малко от другите големи на месец ) на фона на загуба от 6 137 000 лв.




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се