17.09.2015 11:00

КС ще се произнесе по казуса с промени в Конституцията

Видян 1203 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд ще обяви днес допуска ли до разглеждане по същество двата въпроса на 144 народни представители, свързани с проекта за промени в Конституцията.


Съдия - докладчик по делото е Румен Ненков. Решението на конституционните съдии е от ключово значение за обхвата на съдебната реформа.


Сезирането на Конституционния съд беше част от така наречения исторически компромис в името на осигуряването на финал на лятната парламентарна сесия на 180 подписа под редуцирания проект за промяна в основния закон. ДПС и АБВ се съгласиха да станат част от предварителния политически консенсус, налагайки питането ще представлява ли промяна във формата на държавно управление разделението на Висшия съдебен съвет на автономни съдийска и прокурорска квота. Според неофициална информация, нагласите на конституционните съдии са да обявят за недопустимо искането за предварителна оценка на все още неприет законодателен акт, макар че обрат винаги е възможен, още повече, че се чуват гласове, че в предишни свои решения Конституцонният съд е давал становище в аванс, както и че ако се стигне до решение по същество, ще се преодолее решението на съда от 2003-та година, с което на практика беше блокиран всеки опит за радикална съдебна реформа заради конституционното тълкуване на израза "промяна във формата на държавно управление". За да се стигне до отговор по същество на двата въпроса, "за" допускане на делото трябва да гласуват 7 от 12-те членове на Конституционния съд. Ако отговорът е "не" или няма доминиращо мнозинство, парламентът ще трябва да реши за рамките на конституционната реформа сам с гласуване в залата, което, според наблюдателите, обрича на неуспех част от конституционните промени дори и в силно редуцирания им вариант.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и