09.01.2009 09:28

1500 лв. заплата за чистачка във върховния съд

Видян 3491 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Чистачките на съдебната власт се оказаха едни от най-високо платените служители в държавата. Близо 1500 лв. е брутната месечна заплатата на шефа на сектор "Хигиена" във Върховния касационен съд (ВКС). Това показва щатното разписание на съда, с което "Сега" разполага и цитирано от БГНЕС. За сравнение брутното възнаграждение на районен съдия в София е около 1600 лв.


От ВКС отказаха да кажат официално колко е брутното възнаграждение на началника на съдебните хигиенистки, тъй като критериите, по които то се определяло, съдържали лични данни - стаж, възраст и т.н. На "Сега" бе предоставена информация само за основната заплата на главната хигиенистка - 735 лв. Тя се определяла според установеното от Висшия съдебен съвет щатно разписание. Върху основната заплата се начисляват 74% за прослужено време и 150 лв. за ранг. Огромната надбавка се дава, защото чистачките са включени в класификатора на длъжностите на съдебната администрация, който се приема от ВСС, и те се ползват от всички привилегии на съдебната администрация. В това число имат право и на 2% клас за всяка прослужена година. Сред хигиенистките има една, която към заплатата си добавя 82% клас и получава общо 739 лв.


Процентът за клас, който се получава към заплатите в съдебната система, до август 2007 г. беше без таван. Тогава бе приет нов Закон за съдебната власт, който регламентира, че той не може да надвишава 40 %. Завареното положение обаче се запази. За всяка прослужена година се полагат по 2% над основното възнаграждение. Така във ВКС има съдии, които получават надбавки от по 80 %, и заплатите им минават 4300 лв. Само 12 от 89-те върховни магистрати имат под 40% клас. На щат към ВКС работят общо 50 чистачки. От там обясниха още, че сектор "Хигиена" е реформиран миналия март. Някои служители били съкратени, а други преминали на намалено работно време. В момента в сектора работят 10 души на 8 часа, включително и главният специалист, и 42-ма - на 4 часа. Чистачките на пълен работен ден получават брутна заплата между 450 и 800 лв., става ясно от документа, с който "Сега" разполага.


"Тъй като ВКС стопанисва Съдебната палата, хигиенистките обслужват територията на цялата сграда - 31 дка", обясниха от съда. В палатата работят общо над 1500 магистрати (прокурори и съдии) и служители. От съда отклонили отговора на питането на изданието дали е вярно, че за 2008 г. магистратите са получили по 18 заплати - освен 12-те за всеки месец, още две за дрехи (които са регламентирани в съдебния закон), и четири като премии за всяко тримесечие. "Както заяви министърът на държавната администрация Николай Василев, не съществуват понятия като 13-а, 14-а и т.н. заплати. Изплащането на средства за допълнително материално стимулиране (ДМС) става въз основа на решение на ВСС и е в съответствие с приетите от него правила, ако има излишък в съответния орган на съдебната власт", официално отговорят от ВКС. Подходът бил диференциран в зависимост от резултатите в работата. Някои съдии и служители не получили ДМС, а други - само частично.


Доклад на Световната банка неотдавна показа, че около 60% от бюджета на третата власт се изразходват за заплати. 1178 лв. в момента е най-ниската магистратска заплата. Толкова вземат младши съдии, прокурори и следователи. Тя е равна на две средномесечни бюджетни заплати и се актуализира периодично съгласно данните на НСИ. Средната работна заплата за страната към края на септември е 538 лв. След стачки и болезнени реформи към края на декември 2008 г. средната учителска заплата възлиза на 654 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни