24.08.2015 14:05

Лекари против сливането на спешни центрове

Видян 1335 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Напрежението в Спешната помощ в София не стихва. В момента се провежда среща с медиците заради намерението на здравното министерство да слее центъра за спешна помощ на областта с този на града, съобщава bTV.


Обединение на Центъра за спешна медицинска помощ-София и Центъра за спешна медицинска помощ - Софийска област е заплаха както за пациентите, така и за работещите спешни медици. Това заяви на пресконференция д-р Десислава Каталиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ.


Против сме, защото така се нарушава принципът на равнопоставеност, посочи тя. Това ще увеличи натоварването на колегите ни и ще влоши качеството на оказваната помощ, обратно на тезата на министерството, допълни Кателиева.


Изразяват се опасения, че ще има грешки при разпределянето на сигналите, съответно по-бавно достигане на линейките до пациентите.


От асоциацията не са съгласни с мотивите на МЗ, че това сливане ще доведе до оптимизиране на работата и логистиката на новосформирания мегацентър и ще мотивира работещите в системата.


Системата за оказване на спешна медицинска помощ не може да понесе структурни промени преди организационно и кадрово стабилизиране, което още не е факт, но е планирано в концепцията, посочиха от Асоциацията.


Според тях такова сливане е в разрез и с европейските препоръки за оказване на спешна медицинска помощ. Те препоръчват на МЗ да подложи на обществено обсъждане в най-кратки срокове проекта за нов медицински стандарт по спешна медицина и да се придържа към поетите ангажименти в концепцията за развитие на спешна медицинска помощ.


„Това е експеримент, не се знае до какво ще доведе”, коментира Пенка Георгиева от пациентска организация "Заедно с теб”.


Медиците вече са подготвили протестна подписка, която са внесли в областната управа, разчитат на подкрепа на местната власт, така че да не се стигне до тази реформа. Категорични са обаче, че на този етап не планират реални протести, за да не пострадат пациентите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни