20.08.2015 13:58

Словакия ще приема само бежанци-християни

Видян 1010 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Словакия ще приема бежанци от Сирия, но само християни", заяви в интервю за ВВС Иван Метик от Министерството на вътрешните работи в Братислава и обясни решението с това, че мюсюлманите „не би могло да се чувстват у дома си и да се приспособят", съобщава КРОСС. В съответствие с плановете на Европа за разпределяне на 40 хиляди нови бежанци, Словакия трябва да приеме 300 души от временно разположените хора в Италия, Гърция и Турция.


Агенцията по бежанските въпроси на ООН призова държавите от ЕС да се въздържат от каквато и да е дискриминация при осъществяване на програмата за преселване.


Метик отрича в решението на словашкото правителство да има признаци за дискриминация. Според него решението е взето, за да не се нарушава хармонията в отношенията между различните общности, живеещи в страната. „Искаме да помогнем на Европа за решаване проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да остават да живеят у нас. Бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите, след като не може да им хареса?", пита Метик.


Аника Брейсард, представител на Еврокомисията, отказа коментар на позицията на Братислава, но подчерта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация. През юли държавите от ЕС се съгласиха да приемат 32 хиляди бежанци, стигнали до Италия и Гърция през последните две години. Схемата за разселване на бежанците стана доброволна, след като част от страните, включително Словакия, се отказаха да приемат бежанци по разработена от ЕС квота.


Броят на имигранти, струпали се по границите на ЕС, достигна 107 хиляди души през юли. Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и тропическа Африка и бягат от нестабилността в страните си. От началото на годината Средиземно море беше прекосено от над 240 хиляди души. Имигрантите се добират до бреговете на Италия и Гърция, а оттам се прехвърлят в други европейски държави.


Германия приема най-много бежанци в ЕС. Властите допускат, че през тази година в страната им ще има до 800 хиляди желаещи да получат убежище. Тези числа са много по-високи от подадените през 1992 година. 438 хиляди искания за бежански статут в разгара на босненската криза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец