18.08.2015 10:19

На 18 август миньорите отбелязват своя професионален празник

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди 110 години – с указ на цар Фердинанд и по предложение на пернишките миньори - 18 август, денят на Успението на Свети Иван Рилски, е определен за професионален празник на работещите в мините.


Празникът е възстановен през 1996 година, а националното му честване по традиция се организира съвместно от Българска минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия и миньорските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа".


Минерално-суровинната индустрия е отрасъл със стратегическо значение за икономиката на България. Тя е важен фактор за икономическата стабилност и енергийна независимост на страната. По информация на Българска минно-геоложка камара България е на водещи позиции в Европейския рудодобив, заемайки второ място по добив на злато и трето място по добив на мед на континента. По индекс "добив на глава от населението", страната ни попада в определението "минна държава" с показател над средния в световен мащаб.


Основните суровини, които се добиват в България, са лигнитни въглища, оловно-цинкови, медни и полиметални руди, гипс, варовик, бентонит, каолин, кварцови пясъци, огнеупорни глини, мрамор. Броят на установените находища у нас е 595, от които: 206 на метални полезни изкопаеми, 115 на неметални полезни изкопаеми, 3 на нефт и природен газ, 51 на скално-облицовъчни материали, 151 на строителни материали, 69 на твърди горива.


80% от минните дейности в страната се извършват по открит способ.Броят на заетите в добивната промишленост е малко под 25 000 души.


По повод националното честване на Деня на миньора в хотел София – хотел Балкан министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва в тържествено събрание. Събитието се организира от Българската минно-геоложка камара, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и Синдикалната миньорска федерация "Подкрепа". Националното честване ще започне с молебен за здраве на миньорите от 11:30 ч. в Катедрален храм "Св. Неделя, съобщават от Агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на