07.01.2009 18:33

Кризата с газа щяла да приключи до седмица

Видян 2375 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Получаваме „синьо гориво“ най-рано на 12 януари


До седмица кризата с газа ще приключи, увери министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща с големите потребители на природен газ вчера. От 8 часа днес сутринта влиза в сила заповед за ограничителен режим за потребителите на „синьо гориво“, след като преди два дни Русия ни спря природния газ. Кризата доби непосилни размери и трябва да приключи до дни, коментира Петър Димитров. Според него страната ни ще търси компенсации на политическо ниво само по линия на Европейския съюз, за да не взема страна в конфликта между Русия и Украйна. По силата на търговските договори обаче „Булгаргаз” може да предяви претенции към доставчиците за България. При най-оптимистичния сценарий газ може да потече към страната ни на 12-ти януари, ако се приеме, че при подновяването на преговорите между Русия и Украйна, се стигне още същия ден до споразумение. Вчера парното почти спря в редица столични квартали. Топлофикациите ще преминат на мазут най-късно до ден-два, за да не останат на студено абонатите. ТЕЦ-овете са били длъжни да имат запаси от мазут поне за 15-20 дни потребление в случай на подобни ситуации, посочи   Димитров. На места обаче се оказва, че запасите липсват, научи 19`. Всички разпределителни дружества ще бъдат с наложени лимити, които ще са равни на потреблението, каквото е било в 6,00 часа тази сутринта - 5.7 млн. кубични метра. В някои от по-големите топлофикации, като тази във Варна, ще имат нужда от допълнителни количества за подгряване на мазута и ще им бъдат осигурени средства за помощ. Използването на алтернативни източници за отопление създава рискове за възникване на пожари в жилищните и обществени сгради, съобщиха от МВР. От пожарната съветват гражданите при използване на електрически отоплителни уреди да не се подсилват предпазителите и да не се претоварва електромрежата.
Европа изцяло престана да получава руски газ, доставян транзитно през Украйна. В Европа настъпи нова студена война със спирането на руските газови доставки, коментира британският вестник “Индипендънт”. В 72 училища у нас бе обявена дървена ваканция заради ниските температури в класните стаи. В София няма да се учи в 28 училища, в София област – в 8, в Пловдив – в 3 училища, в Пазарджик – в 28, в Добрич – в 5.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за