Свързани новини

27.07.2015 15:05

Над 1000 фирми в мощен протест срещу по-скъпия ток

Видян 2059 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1000 фирми в 28 града на България ще протестират на 29 юли т.г. от 11 ч. срещу повишената цена на тока, която се готви, заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК на среща между работодатели и синдикати.На срещата са Добрин Иванов - изпълнителен директор, и Теодор Дечев - директор "Индустриални политики", и двамата от АИКБ, Камен Колев – заместник-председател на БСК, Александър Димитров – директор "Икономически анализи и политики" в БТПП, Евгений Иванов – изпълнителен директор в КРИБ, Константин Стаменов – председател на УС на БФИЕК, Николай Ненков от КНСБ , Людмил Иванов от КТ "Подкрепа" и др.


До този момент участие в протеста са заявили около 5000-6000 души само от София. Очакват се и техни поддръжници от други градове. В техния призив за протеста се казва: "Не на мафията! Не на грабежа! Да на реформите! Да на пазарните цени в енергетиката!". И още- "Българският бизнес не може и не иска да поеме високия разход в цената на електроенергията, като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките "Задължения към обществото".


Представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и БФИЕК, които представят днес общата си позиция относно планираното повишаване на ценовата добавка "Задължение към обществото" от 1 август т.г. смятат, че над българските индустриални предприятия е надвиснала гилотината на 15-20 процентно повишаване на цената на електроенергията. На срещата в БСК присъстват и представители на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа".


Те дадоха подробна информация за насрочения за 29 юли т.г., сряда от 11 ч. пред МС, втори национален протест за реформи в енергетиката и срещу увеличението на цената на ел. енергията.


Митинги и шествия срещу увеличаването цената на тока ще се проведат в София и в големите градове на страната на 29 юли от 11.00  В София протестът ще бъде пред Министерски съвет. Ще бъде проведено шествие от бул. „Александър Дондуков” до сградата на КЕВР и оттам по ул.„Г. Раковски” и бул. „Руски” до парламента. Шествия ще се проведат и във всички областни центрове пред областните управи.


Действията на някои хора в парламента обърнаха колата, оказа се, че всичките ни усилия отидоха напразно, заяви Евгений Иванов от КРИБ. В системата на енергетиката има мафия, подчерта той. Оказа се, че бъдещето на България не е експортната индустрия, а оборският тор, каза Иванов.


През изминалия месец се потрудихме да намерим пътища и мерки, които да препятстват повишаването на тока за бизнеса, но лобистки интереси ни спънаха- в парламента се гласуваха допълнителни мерки за производство на ток от биомаса, посочи Добрин Иванов от АИКБ. Прогнозираме фалити, загуба на конкурентоспособност, на работни места, ако се увеличи цената на тока от 1 август т.г., допълни той.


Светослав Глосов от Камарата на строителите в България подчерта, че новите цени ще се отразят твърде негативно на строителния бранш. Няма начин да се подготвят анекси на съществуващите договори, след като се увеличат цените на материалите, уточни той.


Към този момент нова цена, според нас, може да има от 1 януари 2016 г., но ще ни е необходима и пътна карта с дългосрочни мерки за решаване на дефицитите в енергетиката и недопускане на такива дефицити в бъдеще, заяви Константин Стаменов от БФИЕК.


Нашите структури също ще помагат с организация и ще участват в протеста, заяви позиция и Николай Ненков, зам.-председател на КНСБ. Не бива да се създава напрежение между индустриалци и енергетици, каза той. Александър Загоров от КТ "Подкрепа" съобщи за обща декларация между двата синдиката. Очаква се влошаване на доходите, отбеляза той. Най-важният факт на деня е, че за първи път работодателите в България се стремят да съхранят предприятията и работните места в тях, смята Загоров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е