06.01.2009 18:27

Отрязват богатите за място в детската градина

Видян 2700 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доходът на родителите ще е решаващ, за да получи детето им място в детската градина, предвижда нов регламент по точкова система за прием в забавачките. Ако обаче има кандидати получели еднакъв брой точки, майката и бащата трябвало да доказват с данъчна декларация колко пари месечно влизат в семейната хазна. И колкото по-малко са те, толкова по-голям е шансът детето им да се класира за датската градина.
Подобно отсяване е в нарушение на Конституцията, според която всички граждани са с равни права, коментираха общинари. Другият вариант за избор сред децата, получили еднакъв брой точки, бил лотарийният принцип. 
„Невъзможно е да няма противопоставяне, точковата система за класиране в детските градини и ясли се опитва да лекува последствията, а не да решава проблема“, смята общинският съветник от БСП Николай Белалов. Той е категоричен, че в София не достигат близо 10 000 места в детските градини.
Миналата година зам.-кметът по образоването Йорданка Фандъкова твърдеше, че в забавачките са кът едва 3 хиляди места. Към този момент тя вече призна, че детските градини ще останат обетована земя за 8 хиляди, тоест за два пъти и половина повече деца. 
Докато общината не започне да строи детски градини, липсата на места в тях ще продължи да съществува, коментира общинарят.  Иначе, според думите му, 7 години не трябва да се раждат деца в София, за да се реши проблемът.
Преди 3 години общината е трябвало да признае проблема и да обяви кризисна ситуация. Тогава не достигаха 3 хиляди места, които след това скочиха на 10 хиляди, за които кметството не искаше да признае, подчерта съветникът.
Самият Бойко Борисов каза преди време, че му трябвали 50 млн. лв., за да построи 50 нови детски градини и се похвали, че имал фирми, които можели да ги изградят за 15 дни, припомни Белалов.
Според новата система за прием решаващ ще бъде и периода, през който детето е живяло в района на забавачницата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,